Vondráčková dle verdiktu nepodepsala antichartu, řekl advokát. Soud to popřel

  • 163
Obvodní soud pro Prahu 5 v pondělí potvrdil, že Helena Vondráčková nepodepsala takzvanou antichartu. Tvrdí to Agentura MM, která zpěvačku zastupuje. Soud ale podle mluvčího Vladimíra Lajska o ničem takovém nejednal. To zda Vondráčková antichartu podepsala nebo nepodepsala, podle něj nebylo předmětem sporu.

„Helena Vondráčková, kterou exkluzivně zastupuje Agentura MM Praha, nepodepsala tzv. antichartu! Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5 na základě předložených důkazů z archivů,“ uvedla Agentura MM v tiskové zprávě.

Z rozhodnutí soudu se ale podle Lajska nedá odvodit, že Vondráčková nepodepsala antichartu. „O tom se ani nejednalo, soud to vůbec nezkoumal, oni se pouze dohodli na mimosoudním smíru a tím ten spor skončil,“ uvedl Lajsek pro iDNES.cz. Zpěvačka podle něj žalovala server krajskelisty.cz pro zásah do svého práva na osobnost.

Zpěvačka Helena Vondráčková se podepisuje návštěvníkům výstavy "Zpíváme přátelům" ve výstavní síni Svaz československo-sovětského přátelství v Praze. (9. prosince 1976)

„Předmětem smíru bylo, že žalovaná vydavatelská společnost na svém serveru uveřejní omluvu a odškodní paní Vondráčkovou nemajetkovou újmu. Výši odškodnění s ohledem na soukromí účastníků zveřejňovat nemůžeme,“ dodal Lajsek. Podle právníka Vondráčkové Marka Nespaly se jedná o částku ve výši 50 000 korun.

„Usnesení, kterým je schválen soudní smír, má povahu vykonatelného rozsudku. Soud nemůže schválit smír, který by byl v rozporu s právem. Protistrana souhlasem se smírem ze svého pohledu potvrdila, že anticharta podepsána nebyla a musí se paní Vondráčkové za toto hrubě nepravdivé tvrzení omluvit. Pokud je hrubě nepravdivé, tím pádem z toho vyplývá, že ten podpis neexistuje,“ řekl Nespala iDNES.cz v reakci na vyjádření mluvčího Lajska.

Vondráčková se na soud obrátila kvůli článku, který na webu vyšel loni v lednu. Vadila jí následující pasáž: „Mnozí se naopak dodnes brání přiznat odpovědnost. Helena Vondráčková například žalovala kritika Jana Rejžka za to, že v novinách uvedl, že její jméno je na seznamu anticharty. Soud ale Vondráčková prohrála. Antichartu prokazatelně podepsala. A nejen ona,“ psalo se v článku.

Anticharta byla podpisová kampaň organizovaná v roce 1977 komunistickým režimem. Jejím cílem bylo zdiskreditovat Chartu 77 a její signatáře. Antichartu podepsaly desítky významných umělců a kulturních osobností tehdejší doby i tisíce dalších lidí.

Připomeňte si tzv. Antichartu na archivních záběrech České televize:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video