Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Heger podepsal dohodu s lékaři. Sliby nebude lehké splnit, přiznává

  13:16aktualizováno  14:17
Ministr zdravotnictví Leoš Heger podepsal s odboráři memorandum, které zažehnává odchod 3 800 nemocničních lékařů a zvýší jim základní platy. Podpis přidal i šéf odborů Martin Engel. Heger je přesvědčen, že vyšší odměňování lékařů vláda příští týden schválí.

Ministr Leoš Heger a předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel podepsali memorandum, které zažehnává odchod tisíců nemocničních lékařů. (17. února 2011) | foto: Jan TřeštíkČTK

Dohodu, kterou veřejnosti obě strany představily v pondělí, ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel podepsali hodinu po poledni. Memorandum bylo ve čtyřech zhotoveních - dvě zůstanou LOKu, jedna na ministerstvu zdravotnictví a jedno je pro premiéra Petra Nečase.

"Obě strany ustoupily, podařilo se najít smírné řešení. Vrátili jsme se do fáze klidu, doufám, že bude trvat co nejdéle," komentoval parafování ministr s tím, že by se nyní rád soustředil na balík reforem. Ten má pomoci uspořit uvnitř zdravotnického systému letos dvě miliardy na platy lékařů.

DOHODA O NAVÝŠENÍ PLATECH A REFORMÁCH

Memorandum všem lékařům slibuje do března navýšení tarifů o pět až osm tisíc korun. Příští rok platy lékařů vzrostou o 10 procent, do roku 2013 budou dosahovat 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi.

Přečtěte si na celé znění memoranda, které uzavřely lékařské odbory a ministerstvo zdravotnictví

Pro příští rok musí úspory pokrýt nejen to, ale i navyšování platů zdravotních sester a jiného nelékařského personálu. "Učinili jsme významné kroky, kterými jsme zavázaní. Nyní se budu těšit na další spolupráci s odbornými organizacemi i LOK, který mezi ně patří. Věřím, že v personální linii už se nebudou odehrávat žádná dramata," dodal Heger.

Jednání: ztráty a nálezy

"Poznal jsem, že pan Engel je rovný člověk. Že to, co říká, platí. Jedná se s ním jako s mužem. Je to velká zkušenost, řadu let jsem chodil ke kolektivním vyjednáváním a tohle bylo opravdu o patro výš," poznal za několik měsíců ministr Heger.
Podobně mluví i šéf odborů Martin Engel: "Získal jsem obrovské zkušenosti. Navíc myslím, že jsme jasně ukázali, že jsme státotvorní, že myslíme na občany České republiky," míní Engel.

Na obou stranách ale zaznamenali i ztráty: "Ztratil jsem podporu části ODS. Doufám, že je to jen na chvíli. Že je svými dalšími kroky v reformě přesvědčím, že to rozhodnutí bylo správné a že budeme pokračovat tak, jak je koaliční smlouva napsána," přiznal Heger. "Ztratil jsem kus osobního života," dodal  Engel.

"Chtěl bych poděkovat panu ministrovi za korektní jednání, obrovský dík patří lékařům, kteří při nás celou dobu stáli a kteří se na konci rozumně rozhodli," řekl po podpisu Martin Engel. Oba si poté s úsměvem potřásli rukou.

Engel má nyní podle memoranda tři dny na to, aby nespokojené lékaře vyzval ke stažení výpovědí. "Splním závazky, které plynou z podpisu memoranda. Lékaře vyzvu ještě dnes formou prohlášení, aby ukončili akci a ti, co mají zájem, aby se navrátili do práce. Rozešlu to hromadně maily i do médií," ujistil šéf odborů.

"Byl jsem značně nervozní, vyjednávání byla neustále na hraně a mohla kdykoliv padnout," přiznal ministr. Engel dodal, že se snažil pro dohodu dělat vše a že by celé situaci pomohlo, kdyby se začalo jednat dříve.

Dovolenou po hektickém období ani jeden z nich neplánuje. "Určitě si tři dny volna nedám, mám před sebou pracovní víkend, myslím, že se hlavně dospím," dodal ministr. "Moji únavu by pár dní volna ani nespravilo," míní odborář.

Ministr chce od pondělí sledovat nemocnice, zda se do nich lékaři vracejí. "U fakultních nemocnic to nebude problém. Doufám, že hejtmani také rychle doplní informace z krajských nemocnic, abychom měli přehled," doplnil Heger.

On-line s Kubkem

Prezident České lékařské komory Milan Kubek diskutoval bezprostředně po podpisu memoranda se čtenáři iDNES.cz. Odpovědi najdete zde.

Na konci loňského roku v rámci protestní akce "Děkujeme, odcházíme" ukončilo pracovní poměr na 3 800 nemocničních lékařů. V únoru by jim vypršela výpovědní lhůta a například na Vysočině by se zhroutila akutní péče.

Hodinu před podpisem memoranda Heger popsal novinářům, jak přijal souhlas odborů s dohodou. Odboráři nad ní rokovali ve středu čtyři hodiny. Ministr je přesvědčený, že vyšší odměňování lékařů na vládě za týden projde.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Jaká je vaše reakce na včerejší rozhodnutí lékařských odborů?
Jsme rádi, že k podpisu memoranda dojde. Akce byla hodnocena velmi kontroverzně a myslím, že rozdělila celou populaci na dva tábory. Jeden vyžadoval od ministerstva vůči lékařům tvrdší postup a větší odolnost vůči platovým požadavkům. Druhá názorová strana říkala, že dojde k neštěstí, péče se rozpadne a lékaři si peníze zaslouží. Já od začátku říkám, že si je zaslouží. Není pro to sice příliš příznivá doba. Faktem je, že jsme ustoupili. Uznávám to a budu se celé funkční období zpovídat, zda to stálo za to. Definitivní hodnocení celé situace navrhuji provést po roce. Věřím, že zklidnění scény přispěje k tomu, aby odborná veřejnost nyní svá stanoviska vyjadřovala konformněji.

Proč podle vás odbory memorandum posvětily, ačkoliv nejméně jedna třetina odborářů s ním nesouhlasila?
Myslím si, že všichni ti lékaři, kteří nepočítali, že odejdou do ciziny, také nepočítali s tím, že budou dávat výpovědi a budou masivně měnit místa. Je samé pak překvapilo, stejně jako celý národ, jaká je razance toho odporu. Uvědomili si rizika hrozící poskytování péče a uvědomili si vlastní odpovědnost.

Které ze závazků memoranda bude nejobtížnější splnit?
Téměř vše souvisí s reformou a jak ukazuje naše historie, kroky proto nebudou jednoduché. Myslím si ale, že jsme se vyhnuli slibům, které by byly absolutně nesplnitelné.

Ve středu musí navýšení tarifů pro lékaře posvětit vláda. Obejde se to bez výhrad?
Pana premiéra i vládu jsem informoval o tom, že došlo k jistým časovým problémům a k tomu, kdo vlastně podepíše první, aby druhý neucuknul. Byl jsem ujištěn, stejně jako ze strany odborů, že si budeme vzájemně věřit. Panovala shoda s tím, že vláda dá souhlas podmíněně, tedy až po odvolání protestní akce. Čili v tento moment je možno pokládat za jistotu. Tarify příští týden na zasedání vlády projdou. Takto to pan premiér slíbil.

Šéf odborů Martin Engel hovořil o tom, že pokud vláda přijme memorandum jako samostatné usnesení, bude to dostatečná záruka proto, aby bylo v budoucnu dodrženo. Bude se vláda memorandem zabývat samostatným usnesením?
Memorandum je nedílnou součástí mého vyjednávání, ke kterému jsem od vlády dostal mandát. Myslím že zvýšení tarifů, které je jedním z bodů memoranda, potvrdí celé memorandum.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  11:32

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

Útok na školačky ve Francii. Dvě jsou pobodané, třetí podlehla zástavě srdce

19. dubna 2024  10:23,  aktualizováno  11:32

Ve čtvrtek zemřela ve Francii čtrnáctiletá dívka, která prodělala zástavu srdce po nedalekém útoku....

V Polsku zatkli dva podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29

V Polsku byli zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...