Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Ministr zdravotnictví Leoš Heger | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Heger navrhl zdražit návštěvu lékaře i nemocnice, v koalici narazil

  • 768
Ve zdravotnictví budou příští rok chybět miliardy, ministr Leoš Heger proto před jednáním koaličních špiček navrhl radikálně zvýšit poplatky pro pacienty. U lékaře by se platilo 50 korun, za pobyt v nemocnici až 200 korun, zpoplatněna by měla být také doprava sanitkou, zjistila ČT.

Zdravotnická reforma byla jedním z bodů programu večerního jednání lídrů koalice ve formátu K9. Oficiální informace z několikahodinového zasedání byly strohé. Mluvčí vlády jen řekl, že K9 jednala o zdravotnictví detailně a bude pokračovat příští týden. Ministra požádala o doplněný materiál pro jednání.

Hegerovy návrhy na radikální zvýšení poplatků pro pacienty ale zřejmě narazily. Jeden z účastníků jednání ČTK řekl, že koalice nesouhlasila se zvýšením poplatků za návštěvu u praktika. Měnit se zřejmě nebude ani poplatek za léky, protože nové schéma má "doslovně vycházet z koaliční smlouvy".

Heger nám nějak julínkovatí, reagoval Rath

"Je možné uvažovat o zvyšování regulačních poplatků, které má své limity v tom, že zvyšování by musela doprovázet sociální opatření," řekl ministr zdravotnictví Heger (TOP 09) ještě před koaliční schůzkou České televizi.

Třeba právě navýšený poplatek za pobyt v nemocnici by se začal od příštího roku nově počítat do celkového ročního limitu. Ten je dnes u dětí a důchodců 2500 korun ročně, u ostatních dvojnásobek.

V současné době platí lidé 30 korun za návštěvu lékaře, 60 korun za pobyt v nemocnici. Za převoz sanitkou, který byl dosud zdarma, by měli lidé podle návrhu dát pět korun za každý ujetý kilometr.

Heger připouští, že poplatky by se zvyšovat nemusely, pokud by stát zvýšil úhrady, které dává stát pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Jenže s tím nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Prosazujeme vyšší odpovědnost pro všechny účastníky systému, tedy pro zdravotní pojišťovny, zařízení i pacienty a také vyšší spoluúčast," řekl ministr financí.

"Pro mě je šokující, že doposud uvážlivý ministr Heger nám nějak julínkovatí," řekl stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v narážce na ministra ODS Tomáše Julínka, který poplatky zavedl.

Také od koaličních kolegů zaznívá na Hegerovu adresu kritika. Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) tvrdí, že zvyšovat poplatky bez motivace pacientů k úsporám v systému zdravotní péče je holý nesmysl. "Chci od ministra nejdříve vidět reformu a úspory, pak se teprve můžeme bavit o tak závažných změnách v poplatcích," sdělil Šťastný.

Žádné zvyšování poplatků dokud nevyčerpáme všechny vnitřní zdroje, které ve zdravotnictví máme, uvedl také ministr dopravy Vít Bárta (VV).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue