Ministr zdravotnictví naznačil, že prohibice může trvat i měsíc. Ilustrační foto

Ministr zdravotnictví naznačil, že prohibice může trvat i měsíc. Ilustrační foto | foto: Petr Topič, MAFRA

Heger: Zmírnění zákazu zatím neplánuji, aspoň klesne spotřeba alkoholu

  • 942
Ministr zdravotnictví Leoš Heger zatím o zmírnění prohibice neuvažuje. Současný stav může trvat i měsíc. Úpravu zákazu si ale dovede představit, až bude více údajů a bude možné vyloučit některé kraje či konkrétní lihoviny. Heger to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT.

Heger doufá, že celá krize nebude trvat měsíce, protože je za přísný zákaz velmi kritizován. Vše prý bude záležet na tom, jak rychle se policii podaří zajistit zdroje a vyčistit distribuční kanály. Heger si dovede představit zmírnění prohibice i v případě, kdy bude jasné, že počet otrávených výrazně klesá.

"Ten krizový plán má několik variant. Tou nejdrsnější je, že to opatření takhle zůstane dlouhou dobu. Aspoň nám ale klesne konzumace alkoholu," zmínil Heger v narážce na neustále se zvyšující čísla spotřeby tvrdého alkoholu v ČR.

Podle ministra zdravotnictví by "dlouhá doba" mohla být třeba měsíc. "A pak druhá možnost, že těch případů bude přibývat a statistiky se budou zpřesňovat," uvažuje Heger. Časem by se podle něj mohlo definovat, zda jsou některé regiony bezpečné a který konkrétní alkohol je plně bez závad. "Zatím nám ale krajů spíše přibývá a žádnou lihovinu vyloučit nemůžeme," doplnil však.

"Jestli ale ta situace bude trvat déle a budeme mít víc vzorků, tak se začne pracovat s tím, zda lze nějaký alkohol povolit," vysvětlil ministr.

"Je to ale obtížné z hlediska právního. Kontroloři musí pracovat podle jasných předpisů, hranice musí být určena jasným způsobem. Už jsme se ale domluvili s ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu, že se zákaz bude upravovat."

Spotřebitelé měli sami dávat pozor

Heger dále poukázal, že za takový nárůst otrav si částečně mohou i sami spotřebitelé: "My jsme tu kritizováni, že zákaz nepřišel včas. Ale chtěl bych upozornit, že jen jedna polovina hry je stát, který ručí za bezpečí. Je to přece každého potřeba starat se o své zdraví."

"Když budete mít v nějakém městě vraha, tak se přece každý normální člověk bude vyhýbat místům, kde řádí," naznačil ministr zdravotnictví v diskusním pořadu.

Přímá otázka, zda ministr v souvislosti s otravami metylalkoholem uvažoval o rezignaci, Hegera evidentně zaskočila. "Tak to mne překvapuje, to jsem se nadechl. Byl jsem už vyzván v rezignaci několikrát, ale v tomhle případě se spíš ukázalo, jak dokáže zdravotnický systém dobře reagovat. A myslím to upřímně."

Heger: Hygienická služba ukázala, že funguje dobře

Hygienici podle něj nic nepodcenili a reagovali okamžitě. "Je to skvělý příklad, jak hygienická služba funguje," řekl Heger. Dále poukázal i na rychlé zařízení léku z Norska. "Ten lék je rozvojový, není tu s ním zkušenost, protože jsme neměli desetiletí výraznější problém s metylalkoholem. Toxikologické středisko ten lék ale získalo, ministerstvo zapracovalo a lék tu je."

S chválou úřadů však v Otázkách nesouhlasila stínová ministryně Soňa Marková z KSČM: "Já myslím, že vláda zaspala. Už ve čtvrtek 6. září byli dva mrtví a několik lidí v nemocnici. Krizový štáb zasedl až 11. září. To je podcenění situace."

"Tím nezpochybňuji práci hygienické stanice, ale to ostatní bylo podceněno. Pokud šlo o jiná nebezpečí, jako byla například ptačí chřipka, tak to bylo mnohem lepší. Nemělo se čekat, až bude víc mrtvých," kritizovala poslankyně. "To je politikaření, to musím odmítnout. Chřipka ze zahraničí je něco jiného. Situace s otravami jsou lokální záležitostí. Všechny orgány reagovaly ihned," brání postup resortu ministr.

Marková dále vládě vyčetla, že kauza ukazuje, jak selhal stát jako celek. "Idea, že se lidé mají starat o sebe, je špatná. Stát se soustředil pouze na výběr daní z alkoholu. Máme z toho velké finanční prostředky, ale zapomnělo se, že je třeba varovat před nebezpečím alkoholu."

I podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který v pořadu vystoupil, je v kauze otrav metylalkoholem důležité vidět ten kontext. "Přibývá totiž i otrav opravdovým alkoholem. A nejsou to jen ti opilci, ale spíše mladí lidé, kteří nemají zkušenosti."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video