Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Heger hledá náplast pro lékárny. Nižší ceny léků jim vynahradí nová sazba

  • 219
Stát by v budoucnu mohl lékárnám kompenzovat ztráty vzniklé jeho zásahy do cen léků. Ministr zdravotnictví Leoš Heger jedná s lékárníky, aby dostávali nově fixní sazbu za manipulaci s léky. "Netlačilo by je to k navyšování objemu prodávaných léků," slibuje si od opatření Heger.

Nyní jsou lékárny při svém hospodaření závislé na cenách léků a jejich úhradách od pojišťoven. Do obojího přitom zasahuje stát. Nově vláda schválila, že by maximální ceny i úhrady měly u třetiny léků klesnout nejméně o sedm procent. A lékárny upozorňují, že půjde o další zkoušku jejich hospodaření.

Michal Hojný, viceprezident České lékárnické komory

"Pokud je ohodnocení lékárny závislé na ceně léčivého přípravku, je jasné, že lékárnám se zásadním způsobem sníží příjem," uvedl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný (na fotografii vpravo).

Lékárny dokážou zásahy vyrovnat například zvýšeným prodejem léků. Právě to je ale podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) kontraproduktivní. Vyšší výdej léků totiž odčerpá víc peněz ze systému zdravotnictví. A ty pak chybějí jinde.

"Je paradoxem, že lékárny doplácejí na to, když se snižují objemy léků. Z hlediska systému zdravotního pojištění je žádoucí, aby se léky dávaly jen tam, kde jsou opravdu potřeba," řekl Heger iDNES.cz.

Ministr proto chce najít nástroj, jak lékárny i při snižování maximálních cen motivovat, aby zákazníky netlačily k vyšším nákupům léčiv.

Fixní platbu by dostávali lékárníci od zdravotních pojišťoven

"Budeme muset hledat jiné platby lékárnám, aby nebyly vázány tolik na objem a cenu léku, ale aby měly nějakou složku fixní. Aby například za každý recept zdravotní pojišťovna zaplatila cenu léku podle úhradové vyhlášky plus fixní sazbu za manipulaci s lékem," popsal vizi Heger.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Od fixní sazby si ministerstvo slibuje snížení spotřeby léků. Navíc by mohla vylepši situaci lékáren zejména v malých obcích. Právě jich se podle Hegera dotkly dřívější regulace nejvíce. Lékárny si kromě cenové politiky stěžovaly například na proplácení regulačních poplatků v krajských zařízeních.

Konkrétní návrh by mohl být jasný letos

Lékárníci se už nad myšlenkou s Hegerem sešli. "Jakýkoliv systém, který bude zmenšovat závislost lékárny na ceně léků, má naši podporu. Příprava fixní sazby ale není jednoduchá a bude určitou dobu trvat. Byli bychom rádi, kdyby během letošního roku došlo ke konkrétnímu návrhu," uvedl Hojný.

Zdravotní pojišťovny zatím vyčkávají na konkrétnější obrysy myšlenky a v komentáři jsou zdrženlivé. "Protože máme o tomto návrhu jen velmi málo informací, nedokážeme se k němu nyní vyjádřit," řekla Anna Veverková z odboru komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Výše případné fixní sazby zatím není jasná. Mimo jiné i proto, že poslance čeká handrkování o procentech snížení cen a úhrad u třetiny léčiv. Vláda schválila sedmiprocentní, Věci veřejné ale chtějí prosadit snížení o 15 procent. Heger vidí mezi oběma sazbami střední cestu: "Bude-li v jednáních prostor, 10 procent by bylo přijatelných," nastínil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video