Pracovníci Pražského hradu vztyčují černý prapor kvůli úmrtí Václava Havla (18.

Pracovníci Pražského hradu vztyčují černý prapor kvůli úmrtí Václava Havla (18. prosince 2011). | foto: David W. Černý, Reuters

Havlův pohřeb bude nejspíš v pátek, rakev bude vystavena už od pondělí

Kvůli úmrtí exprezidenta Václava Havla se v pondělí odpoledne mimořádně sejde vláda. Rozhodne o vyhlášení státního smutku. V pondělí a úterý bude rakev s Havlovými ostatky vystavena v Pražské křižovatce, další dva dny pak na Pražském hradě. Státní pohřeb se bude pravděpodobně konat v pátek 23. prosince.

Zemřel V. Havel

"Václav Havel byl symbolem změn roku 1989, měl můj respekt, zaslouží si nejvyšší úctu a nejvyšší pocty ze strany státu," řekl v první reakci na úmrtí exprezidenta premiér Petr Nečas.

Kabinet se kvůli státnímu smutku sejde v pondělí v 16 hodin. Havlův pohřeb by se měl konat v pátek. "Pátek 23. prosince se zatím rýsuje jako nejbližší reálný a vhodný termín pohřbu Václava Havla. Takže to tak pravděpodobně bude," řekla v České televizi Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Rakev s Havlovými ostatky bude podle ČTK vystavena už v pondělí a v úterý v Pražské křižovatce v centru metropole.

Lidé se s exprezidentem mohou přijít rozloučit v pondělí od 12:00 do 20:00 a v úterý od 10:00 do 20:00. Příchod do Pražské křižovatky bude ze Zlaté ulice, východ bude na Anenské náměstí.

Následující dva dny bude rakev s ostatky Václava Havla vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu, informoval vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl.

Nejvyšší ústavní činitelé se v neděli při jednání na Hradě také shodli na vytvoření Výboru pro vypravení státního pohřbu prezidenta Václav Havla. Ve výboru, který bude spolupracovat s rodinou zesnulého, zasednou nejvyšší ústavní činitelé, prezident Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a premiér Petr Nečas.

Němcová po schůzce řekla, že prezident se chce v pondělí setkat s Dagmar Havlovou, přičemž od této schůzky se mají odvíjet další kroky.

Václav Havel zemřel v neděli ráno na chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Příčinou smrti bylo selhání oběhové soustavy. (Zprávu o úmrtí prvního českého prezidenta čtěte tady.)

Státní smutek vláda v minulosti vyhlásila například na 14. září 2001. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s lidmi postiženými teroristickým útokem na USA z 11. září.

Státní smutek nebo den smutku bývá většinou vyhlašován na jeden den. V minulosti však zažili obyvatelé někdejšího Československa i několikadenní
státní smutek.

Den smutku, pro který podle zvyklostí neplatí tak přísná kritéria jako pro státní smutek, byl v ČR vyhlášen naposledy v dubnu 2010. Země tímto krokem uctila památku polského prezidenta Lecha Kaczynského a další skoro stovky významných občanů Polska, kteří zemřeli při nepodařeném přistání vládního speciálu na letišti v západoruském Smolensku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video