Náměstí před libereckou radnicí zaplnily ve středu stovky lidí, aby vzdaly úctu

Náměstí před libereckou radnicí zaplnily ve středu stovky lidí, aby vzdaly úctu zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Havlovu památku uctily v Liberci stovky lidí, na závěr cinkaly klíče

Hromadným zvoněním stovek klíčů skončilo ve středu krátce po páté hodině pietní shromáždění k uctění památky Václava Havla před schody liberecké radnice. Náměstí zaplnily stovky lidí.

Z reproduktorů několikrát zazněla asi nejslavnější píseň o svobodě We shall over come, česky známá pod názvem Jednou budem dál, v podání Havlovy oblíbené zpěvačky a přítelkyně Joan Baez. Nechyběly ani další písně, které měl prezident rád, třeba Modlitba pro Martu či Perfect day od Lou Reeda.

We shall over come zaznělo také živě v podání pěveckého sboru Ještěd. Pak už si slovo vzali řečníci. Potlesk, i když z důvodu vážnosti chvíle tichý, si vysloužila řeč Jana Šolce, Havlova bývalého poradce na pražském Hradě. V ní připomněl Havlův velký vztah k Liberci.

"Nebude to demagogie, když řeknu, že Liberec měl rád. Právě zde jsme se s Václavem Havlem poprvé potkali, když jsme se tu společně v roce 68 plazili do úkrytu před kulometnou střelbou ze sovětského tanku," řekl Šolc.

Dodal také, že Havlova smrt před Vánoci lidem každý rok v tomto čase připomene muže, který jim dal pocit naděje a jistoty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video