Stal se symbolem boje za demokracii a lidská práva, řekl o Václavu Havlovi u jeho rakve prezident Václav Klaus.

Stal se symbolem boje za demokracii a lidská práva, řekl o Václavu Havlovi u jeho rakve prezident Václav Klaus. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Havel věřil v sílu slova měnit svět, řekl Klaus nad jeho rakví

  • 1145
Václav Havel byl statečný člověk pevných názorů a postojů, za něž se nebál nést osobní oběti. Byl symbolem boje za svobodu a demokracii a věřil v sílu slova měnit svět, řekl u rakve ve smutečně vyzdobeném Vladislavském sále Pražského hradu prezident Václav Klaus.

"Uměl vzbuzovat sympatie. Nacházet podporu pro své názory jak doma, tak v zahraničí," ocenil Klaus svého předchůdce v prezidentském úřadě, s jehož politickými názory mnohokrát v minulosti nesouhlasil.

Loučení s Havlem

Auto s ostatky Václava Havla projíždí Karlovým mostem, v pozadí cíl smutečního...
Hned za autem šla vdova Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Byly středem pozornosti.
  • Ve čtvrtek od 8:00 bude do 20:00 Vladislavský sál s rakví exprezidenta zpřístupněn veřejnosti. V mnoha kostelech se budou sloužit smuteční mše.
  • V pátek v poledne začíná státní pohřeb v katedrále sv. Víta na Hradě. Obřadu se zúčastní Havlova rodina, přátelé, čeští politici i státníci z celého světa. Veřejnost bude moci obřad sledovat na Hradě na obřích obrazovkách. Pak se koná soukromý obřad v krematoriu.
  • V páteční poledne mohou lidé uctít Havlovu památku minutou ticha.
  • Ve 20:00 začíná v pražské Lucerně koncert nazvaný Pocta Václavu Havlovi.
  • KONDOLENČNÍ KNIHA: Pošlete smuteční dopis přes iDNES.cz

Havlova rakev leží symbolicky v sále, kde byl před 22 lety zvolen prezidentem. Ve smutečně vyzdobeném Vladislavském sále se sešly desítky politiků - Václavu Havlovi se přišli poklonit členové vlády Petra Nečase, poslanci, senátoři, šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský či ombudsman Pavel Varvařovský.

Nechyběl ani arcibiskup Dominik Duka, šéf České televize Petr Dvořák či pražský primátor Bohuslav Svoboda. Poklonit Václavu Havlovi se přišlo i několik bývalých premiérů - dorazili Jan Fischer, Miloš Zeman i Jiří Paroubek.

Smuteční hosté se ve Vladislavském sále shromáždili desítky minut předem a vytvořili špalír po obou stranách sálu. Než vojáci přinesli rakev, hrála smuteční hudba. Někteří hosté dorazili s květinami, například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura s červenými růžemi, jiní nesli květiny bílé.

Klausův projev začal poté, co vojáci položili rakev na katafalk, před nímž nyní stojí čestnou stráž. "S Havlovým jménem navždy zůstane spojena naše sametová revoluce i obnovení svobody a demokracie," řekl Klaus. Havel se podle něj jako nikdo jiný zasloužil o mezinárodní postavení, prestiž a autoritu republiky ve světě.

Prezident připomněl, že Češi by měli pokračovat v úsilí, aby slova měla smysl, aby odpovědnost nebyla prázdný pojem a obrana svobod občanů se stala zásadním politickým pojmem. "Lidé si do něj projektovali své naděje," řekl Klaus o Havlovi. Ocenil, že Václav Havel po roce 1989 podpořil ty, kdo v sametové revoluci neviděli pokus o druhý rok 1968 a budování socialismu s lidskou tváří.

Fotogalerie

"Je samozřejmé, že ne ve všech představách či iniciativách uspěl a že ne vždy se naše země a světové dění vyvíjely podle jeho představ a názorů. Je možné, že se jako každý z nás v lecčems i mýlil. I to je ale přirozenou součástí života velkých osobností," řekl Klaus.

"V posledních dnech opakovaně zaznívá názor, že jeho úmrtím končí jedna kapitola historie naší země. Přál bych si, aby tomu tak nebylo," uvedl.

Osobnost Václava Havla se vzpírá povrchnímu hodnocení

Při popisu osobnosti prvního českého prezidenta Klaus často použil slůvko symbol. "Osobnost Václava Havla se vzpírá jakémukoliv jednoznačnému zařazení a povrchnímu hodnocení," řekl Klaus. "Stal se symbolem změn a lidé si do něj projektovali své naděje," uvedl prezident.

DOKUMENT: Celý Klausův projev

"Teprve s odstupem času budeme mít opravdovou možnost zhodnotit celek jeho přínosu a jeho odkazu," dodal.

"Byl přesvědčeným zastáncem a obhájcem hodnot humanity, demokracie a lidských práv a těžce nesl jejich nerespektování některými diktátorskými režimy současného světa. Jeho názory, skutky a gesta vyvolávaly diskusi, polemiku a pozornost a uváděly věci do pohybu. Uměl vyvolávat sympatie, nacházet pozornost a souhlas pro svou politiku," ocenil prezident Havlův přínos České republice. Po skončení Klausova projevu zazněla státní hymna.

Rakev přivezla lafeta, na níž po smrti spočinul i Masaryk

Ráno předcházel smuteční průvod za rakví z centra Pražská křižovatka na Starém Městě, odkud prošel přes Karlův most a přes Malostranské náměstí zamířil na Hradčany. Odtud rakev vezlo šestispřeží kladrubských vraníků na lafetě.

Vladislavský sál je ve středu do 20 hodin přístupný veřejnosti. A stejně tak ve čtvrtek od 8 do 20 hodin. Lidé se do sálu mohou dostat přes II. nádvoří Pražského hradu, ulicí Na Vikárce a přes Jiřské náměstí. V drobném mrholení stály před sálem stovky lidí už hodinu před tím, než se měli jít také Havlovi poklonit.

V pátek v poledne proběhne v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě zádušní mše za Václava Havla i za účasti zahraničních politiků. Se zesnulým prezidentem se pak jeho rodina rozloučí při soukromém obřadu v krematoriu (podrobnosti zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue