Havel podpořil zaměstnance ČT, Klaus stojí za Hodačem

Předseda ODS Václav Klaus ostře odsoudil vyjádření prezidenta Václava Havla, který ve středu přirovnal postup Rady České televize (ČT) při výměně ředitele televize k nastolení komunistické diktatury v únoru roku 1948. Klaus naopak nepřímo podpořil generálního ředitele ČT Jiřího Hodače. S Havlovým názorem, že volba nového ředitele ČT byla možná v souladu s literou zákona, ale proti jeho smyslu a duchu, se na rozdíl od Klause a některých dalších zástupců ODS se poslanci jiných stran s prezidentem ztotožnili.
"Podobně jako prezident republiky i já vidím v současném dění kolem České televize náznaky února 1948, vidím je však přesně na opačné straně než pan prezident, tedy na straně těch, co neváhají schvalovat porušování zákonů," uvedl Klaus. ODS se podle Klause odmítá angažovat v nynější situaci v ČT, ale bude se angažovat na obranu ohrožené demokracie a pořádku.

Únor 1948 použili Havel i Klaus jako paralelu k situaci v ČT, každý však odlišně
Václav Havel v rozhovoru pro ČTK, veřejnoprávní televizi a rozhlas uvedl, že jmenování Hodače a postup radních byl možná v souladu se zákonem, ale proti jeho smyslu a duchu. Právě to prezident považuje za velmi nebezpečné.

Jako paralelu k současné situaci uvedl Havel nastolení komunistické diktatury v únoru roku 1948, které se podle něho také odehrálo naprosto zákonně a v souladu s literou zákona, ale v rozporu s duchem poválečné ústavy.

Havel: zájem strany by neměl stát nad zájmem veřejným
Prezident zdůraznil, že litera zákona je vždy odvozena od jeho smyslu. Tím by podle něj mělo být praktické uplatňování legislativních norem vždy znovu poměřováno. Současná krize v ČT je podle prezidenta důsledkem nadvlády stran. Jejich roli přitom on považuje za důležitou a nezastupitelnou, nesmí se však stát smyslem a cílem společenského života. "U nás opět je oživován ten nedobrý archetyp z doby předválečné, totiž, že zájem strany je povyšován nad všechno ostatní," uvedl.

Hodačovi zastánci, kteří vzbouřence na Kavčích horách obviňují z porušování zákona, argumentují proti tomu zákonností postupu rady a legálním zvolením Jiřího Hodače. Ředitelka zpravodajství ČT Jana Bobošíková prezidentův názor nekomentovala, pouze znovu zopakovala, že podle jejího názoru byl Hodač zvolen zákonnou cestou.

Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl krátce po Havlově vyjádření sdělil, že k postoji prezidenta se připojila i jeho manželka Dagmar, která prostřednictvím Internetu podepsala prohlášení na podporu nezávislosti ČT "2000 slov v roce 2000".  "Její srdce je s jejími hereckými kolegy a s těmi, kteří bojují za nezávislost ČT," tlumočil Krafl stanovisko Havlové.

Otazníky nad Havlovým novoročním projevem
V ohrožení je také Havlův tradiční novoroční projev. Ten před poskytnutím rozhovoru natočil štáb ČT v čele se 'vzbouřeneckým' šéfredaktorem zpravodajství Bohumilem Klepetkem. Senátor Jan Ruml je podle Lidových novin přesvědčen o tom, že prezident by neměl vysílat z ČT s Hodačem.

Klepetkův tým, který rozhovor předtáčel, byl podle Havla i jeho mluvčího Ladislava Špačka již dříve řádně akreditovaný a dostavilse v ohlášeném složení. "Česká televize má kazetu s novoročním projevem a my jsme přesvědčeni, že...tak jako jiná léta dostojí svým závazkům a projev samozřejmě odvysílá," uvedl Špaček.

"Kdo ví, co bude do té doby, to je až někdy za pět dní," poznamenala hlava státu.

Rada ČT se nechystá ani odstoupit, ani odvolat Hodače,
zde jsou hlasy některých jejích členů:

"V žádném případě o tom (odvolání Hodače) neuvažujeme," odpověděl František Mikš. Podobně se vyjádřila i jeho kolegyně Jana Dědečková a předseda rady Miroslav Mareš. "Já o tom zatím neuvažuji." Zdůraznil, že Hodač byl zvolen legálně.

"Já o tom (odstoupení z funkce) neuvažuji, protože z právního hlediska nevím, proč by rada měla odstupovat." - člen Rady ČT Václav Erben. Při výběru Hodače se Erben zdržel hlasování, a proto se nechce vyjadřovat k jeho možnému odvolání.

"Píši teď výzvu k odstoupení senátorů, kteří podporují nezákonné chování," řekla Jana Dědečková. "To je  skandální   a   bezprecedentní," uvedla. Část televizních pracovníků teď podle ní za podpory některých politiků nezákonně okupuje redakci zpravodajství, proti čemuž "se vedení ČT musí postavit". Hodač má stále naprostou podporu rady, dodala.

Ve čtvrtek bude o situaci v ČT jednat sněmovní výbor
Situací ve veřejnoprávní televizi se bude ve čtvrtek dopoledne zabývat sněmovní výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, do jehož agendy patří i problematika médií. Čtvrteční mimořádnou schůzi tohoto výboru svolal jeho předseda Petr Mareš z Unie svobody.

Marešův výbor bude prvním řádným orgánem sněmovny, který se nynější situací v ČT bude zabývat. Předseda uvedl, že na jednání by se měli dostavit šéfové Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání Martin Muchka a Rady ČT Miroslav Mareš.

Petr Mareš uvedl, že od Muchky budou chtít poslanci názor rady na legální situaci s vysíláním - to je, zda je porušován zákon, není porušován zákon, od šéfa Rady ČT pak zprávu o průběhu volby generálního ředitele ČT Jiřího Hodače a názor na situaci, která po této volbě v ČT vznikla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video