Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hasler, který pronajal Dalíkovi italskou vilu, má v Česku hodně aktivit

  9:08
Markus Manfred Hasler z Lichtenštejnska, který pronajal Marku Dalíkovi italskou vilu, v níž pak trávil dovolenou Mirek Topolánek, má v Česku mnoho aktivit. Hasler je podle celosvětové databáze firem, z níž údaje poskytla MF DNES exkluzivně firma Dun & Bradstreet, například ředitelem lichtenštejnské společnosti Elana Anstalt.

Lichtenštejnský byznysmen Markus M. Hasler (uprostřed), který Mirkovi Topolánkovi pronajímal vilu v Monte Argentáriu. | foto: archiv Týdne.cz

Ta má podíly ve třech tuzemských firmách: BPA sport marketing, Redemptor a Hendon. Všechny tyto firmy jsou spojeny se jménem podnikatele Antonína Charouze.

Hendon například vlastní firmu, jejíž název je přímo A. Charouz. "Já jsem v těch firmách pouze zaměstnanec. Jméno pana Haslera znám, ale nevím, komu firmy, v nichž vystupuje, patří," reaguje Charouz.

varovalo nás i pár slušných lidí z ČSSD

Přečtěte si rozhovor s Markem Dalíkem

Firma Elana Anstalt sídlí v Lichtenštejnsku na stejné adrese jako další společnosti řízené Haslerem včetně té, která jedná za Raben Anstalt vlastnící italskou vilu.

Charouz podniká hlavně v prodeji aut, ale je i velkým prodejcem jachet. Do skupiny Charouz Group patří firma, která provozuje například i autopůjčovnu Sixt. A ta Topolánkovi půjčila na dovolenou v Itálii džíp.

Hasler podle údajů Dun & Bradstreet figuruje celkem v 17 společnostech, z toho většina je v Lichtenštejnsku, zbytek ve Velké Británii, Rakousku a Maďarsku.

Růžový panter: Vazby s nedůvěryhodnými lidmi

Nevládní protikorupční organizace Růžový panter poukázala na to, že v tuzemsku pro firmy kolem Haslera pracují další Češi, kteří mu dohazují investice. Hasler podle Růžového pantera zastupoval lichtenštejnskou firmu Rilon, která měla zájem investovat do prachatické společnosti Léčebné centrum sv. Markéty.

"Na Markuse M. Haslera mají přímou či nepřímou vazbu nedůvěryhodné osoby a jejich firmy," tvrdí Růžový panter. Organizace zvažuje, že podá podnět Švýcarsku, aby prověřilo transakce firem z této kauzy přes svoji zemi a Lichtenštejnsko kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Za nepříliš důvěryhodnou osobu považují Markuse M. Haslera ve Vojenském a špitálním Řádu svatého Lazara, do kterého chtěl proniknout.

"Setkal jsem se s ním dvakrát v roce 2004, ale získali jsme informace, že to není důvěryhodný člověk a že měl kvůli svému podnikání problém s úřady v USA. Tak jsme se s ním hodně rychle rozešli," řekl MF DNES Ondřej Vanke, vicekancléř českého velkopřevorství Řádu svatého Lazara.

Otazníky nad dovolenou v Itálii

Řadu otazníků vyvolává už čtrnáct dnů dovolená expremiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka. Trávil ji v luxusní vile v Itálii, v přímořském letovisku Monte Argentario. Dosud přitom nevíme, komu vila ve skutečnosti patří a proč byli právě zde šéfovi ODS nablízku lobbisté a kapitáni byznysu. Stejně tak není stále jasné, kdo přesně si najal špiony, aby se o Topolánkově dovolené v Itálii dozvěděla před volbami také veřejnost.

Komu patří vila?
Mirek Topolánek na dovolené v Itálii.Je to klíčová otázka pro celou kauzu. Vila, kde trávil Topolánek dovolenou, je v katastru napsána na lichtenštejnskou společnost Raben Anstalt, ale to je zjevně jen krycí společnost, která má utajit skutečného vlastníka. Za Raben Anstalt vilu kupoval privátní bankéř J&T Ondřej Popelka, ale údajně jen pro klienta, jehož banka dosud neprozradila. Tvrdí, že vlastníkem není český občan. Pokud banka říká pravdu, vila nepatří Dalíkovi ani Topolánkovi. J&T také tvrdí, že vila v letovisku není její.Pokud neprolomí bankovní tajemství, pravý vlastník může nakonec zůstat skryt.

Zvláštní sestava
Mirek Topolánek na dovolené v Itálii.V Toskánsku se sešla zajímavá sestava. Kromě Topolánka tu byl šéf ČEZ Martin Roman, lobbista Vladimír Johanes, exministr dopravy Aleš Řebíček, plzeňský podnikatel a konkurzní správce Petr Šikoš či místopředseda ČSSD Milan Urban. Mihl se tu i lobbista Roman Janoušek. Politici a podnikatelé se sešli krátce poté, co v parlamentu hlavně poslanci ODS a ČSSD protlačili pro ČEZ výhodný zákon o emisních povolenkách. ČEZ i J&T zajímá také rozhodnutí politiků o limitech těžby uhlí. Urban i ostatní účastníci popírají, že by šlo i o "námluvy" pro velkou koalici.

Podivná smlouva
Smlouva o pronájmu vily v italském letovisku Monte Algentario mezi Markem Dalíkem a lichtenšteinskou firmou Raben Anstalt .Pronájem toskánské vily Markem Dalíkem za 30 tisíc eur podle Dalíka a ODS dokládá smlouva, kterou strana zveřejnila tento týden, ale která vyvolává další otazníky. Především smlouva působí tak, jako kdyby nevznikla v Lichtenštejnsku, ale byla psána nejprve česky a až pak překládána do angličtiny. Data jsou ve smlouvě psána tak, jak se to v angličtině nepoužívá (např. "15. June 2009"), i jméno Marka Dalíka je ve smlouvě dlouze, s čárkou nad i, což by u smlouvy vznikající v cizině nebylo obvyklé, a v některých místech je text psán s českým slovosledem ve větě.

Role firmy J&T
Poštovní schránka lichtenštejnsé společnosti Raben Anstalt v italském letovisku Monte Argentario.Až příliš často se kolem Topolánka pohybuje finanční skupina J&T, která se podílela na koupi vily v letovisku Monte Argentario lichtenštejnskou společností Raben Anstalt. To zařizoval bankéř J&T. Slovensko-česká finanční skupina "měla prsty" i v jiné Topolánkově italské dovolené, na niž letěl tehdy ještě předseda české vlády do vily italského premiéra Silvia Berlusconiho tryskáčem J&T. Firma se zajímala třeba o privatizaci pražského letiště a vlastní třeba i fotbalovou Spartu, pomáhala půjčkou při podnikání tehdejší partnerce Marka Dalíka.

Dalíkovo "mlžení"
Marek DalíkS Markem Dalíkem stojím a padám, vyjádřil se jednou Mirek Topolánek. Teď by měl s velkým znepokojením sledovat, jak v tom Dalík "bruslí" při vysvětlování pronájmu vily v Toskánsku. Dalík třeba před novináři prohlašoval, že není špion, a tak vůbec nemohl vědět, když si vilu pronajímal, komu patří. Jenže ve stejný den, kdy to Topolánkův přítel řekl, zveřejnila ODS dokument – smlouvu o pronájmu vily mezi Dalíkem a Raben Anstalt. A v té je hned v první větě prvního odstavce napsáno, že "pronajímatel deklaruje, že je jediným vlastníkem nemovitosti"...

Setkání tří jachet
Mirek Topolánek na dovolené v Itálii.V přístavu v Toskánsku vedle sebe v jednu chvíli stály tři jachty s českou vlajkou, jedna patří exministru dopravy Aleši Řebíčkovi, další dvě si Marek Dalík a lobbista Vladimír Johanes půjčili od firmy Radka Mašína, jehož zákazníkem byl i dnes uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř. Fotografie tří jachet s českou vlajkou vedle sebe v italském přístavu byla sice jen drobným detailem v "toskánské aféře", ale politici a byznysmeni, kteří byli u jachet vyfoceni, už teď nemohou tvrdit, že šlo jen o náhodné setkání lidí, kteří o sobě navzájem nevěděli.

Jak to bylo s letadlem
Letadlo společnosti Travel Service, kterým letěl Mirek Topolánek zpět z dovolené v Itálii.Z dovolené v Itálii Topolánek přiletěl tryskáčem společnosti Travel Service a ODS zveřejnila fakturu, že za cestu zaplatila 150 tisíc korun. "Letadlo neletělo z Prahy do Itálie, letělo z jiné destinace a za hodinu letu tohoto typu letadla si účtujeme 85 až 90 tisíc korun," vysvětluje mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková, jak se ODS podařilo stlačit cenu dolů. Žádný soukromý sponzor se podle ní na zaplacení letadla nepodílel. Zajímavé je, že ještě minulý týden mluvčí strany nic nevěděl o tom, že strana pro Topolánka sehnala letadlo, ale pak ODS vytáhla fakturu.

Topolánkovy výdaje
Mirek Topolánek na dovolené v Itálii.Šéf ODS to s informacemi o své dovolené v Toskánsku "nepřehání". Po návratu z Itálie uspořádal sice mimořádnou tiskovou konferenci, na níž řekl, že vilu měl v pronájmu jeho přítel Marek Dalík a že on za svůj pobyt ve vile zaplatí 3 300 eur (přibližně 86 tisíc korun) a za jachtu dalších asi 30 tisíc korun, ale protože zatím nepředložil žádné doklady, zůstalo to jen v rovině tvrzení. "Není obvyklé, aby dva přátelé, kteří se na něco skládají, o tom spolu sepisovali smlouvu," říká mluvčí ODS Martin Kupka. Topolánek určitě neutratil za let domů, o to se postarala ODS.

Kdo objednal fotky?
Karel RandákFotografie z Topolánkovy dovolené nabídl MF DNES bývalý šéf rozvědky Karel Randák (na snímku). Jasné však není, kdo si je objednal. Možností je více – šéfa ODS mohla nechat špehovat ČSSD, která to popírá. ODS tvrdí, že Randák pracuje pro socialisty, a připomíná kauzu Savoy, v níž byli sledováni prezidentův kancléř Petr Weigl a lobbista Šlouf. Nebo může jít o boj uvnitř ODS, kde chce někdo oslabit Topolánka. Další možností je osobní msta Randáka, který přišel o funkci. A vyloučit nelze ani to, že si fotky objednal někdo z byznysu, aby poškodil ČEZ a J&T.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...