(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: hasici.tv

Hasička dostala vyhazov kvůli drobnému přivýdělku, soud se jí zastal

  • 61
Nejvyšší správní soud se zastal hasičky, která přišla o místo, protože si v rozporu s interními předpisy přivydělávala. Žena považuje vyhazov z hasičského sboru za protizákonný a chce se na původní místo vrátit. Případem, na který upozornil server Lidovky.cz, se bude zabývat Ústavní soud.

Evu O. propustil v květnu 2013 tehdejší šéf pražských hasičů Jaromír Pešek. Podle něj žena porušila předpisy, když vedle práce v hasičském sboru vedla v rámci společenství vlastníků jednotek sousedům účetnictví. Za rok si tím vydělala 14 tisíc korun, informoval server. Žena neuspěla ani s odvoláním ke generálnímu řediteli Hasičského záchranného sboru Drahoslavu Rybovi.

Příslušníci bezpečnostních sborů si mohou přivydělávat jen v těch oblastech, které v předpisu vyjmenují jejich ředitelé. Bývalá hasička proti rozhodnutí nadřízených podala kasační stížnost. Argumentuje tím, že předchozí předpisy jí vedlejšák umožňovaly, od nadřízených měla k jeho vykonávání souhlas a že nezasahoval do její práce.

Městský soud v Praze její žalobu letos v dubnu zamítl. Rozsudek zdůvodnil tím, že žena měla živnostenský list a v daňovém přiznání vystupovala jako OSVČ, čímž údajně dávala najevo, že nejde o správu vlastního majetku, ale o podnikání.

Evy O. se však předběžně zastal Nejvyšší správní soud. „Akceptovat propuštění příslušnice hasičského sboru za daných okolností jen na základě zákazu obsaženého v instrukci ředitele hasičského sboru se nám nejevilo jako lehce stravitelné,“ uvedl pro Lidovky.cz předsedá senátu Tomáš Langášek.

Podal stížnost k Ústavnímu soudu, protože podle něj je pasáž zákona o služebním poměru, která umožňuje šéfům bezpečnostních sborů udílet výjimky ze zákazu podnikání, protiústavní. Langášek v případě zatím nerozhodl, učiní tak až po verdiktu Ústavního soudu.

Pražští hasiči ani ministerstvo vnitra nechtějí případ do jeho uzavření komentovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video