Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvůli počasí měli ve čtvrtek hasiči přes 4700 výjezdů. Večer vichr udeří znovu

  9:51aktualizováno  14:57
Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči ve čtvrtek od půlnoci do osmé hodiny večer celkem k 4 756 zásahům. To je třináctkrát víc než dlouhodobý denní průměr. Odstraňovali stromy ze silnic i železničních tratí a čerpali vodu ze zatopených domů. Nejvíc zasahovali ve středních Čechách. V pátek by měl podle Českého hydrometeorologického ústavu vítr opětovně sílit, větrnější počasí vydrží až do úterý.
Jihomoravští hasiči řeší následky vichru. (17. února 2022)

Jihomoravští hasiči řeší následky vichru. (17. února 2022) | foto: HZS Jihomoravského kraje

Vichr komplikoval hlavně silniční i železniční dopravu, tisíce lidí se ocitly bez elektřiny, některé řeky se rozvodnily. 

Od půlnoci do páté hodiny ráno zasahovali hasiči v souvislosti se silným větrem celkem k 77 zásahům.

„Po páté hodině ráno se situace zhoršila, během hodiny počet zásahů narostl zhruba o 100 technických pomocí a za další hodinu se počet aktuálně řešených událostí téměř ztrojnásobil,“ popsala vývoj včerejšího dne Pavla Jakoubková z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Kolem jedenácté hodiny dopoledne došlo z pohledu činnosti hasičů k mírné stabilizaci situace. Po poledni již počet nových oznámení přestal narůstat a hasiči začali postupně řešit již dříve nahlášené neakutní události. Po osmé hodině večer počet aktuálních zásahů klesl pod stovku.

V časných ranních hodinách zasahovali hasiči nejvíc v Západních a Středních Čechách, po osmé hodině se situace zhoršila v Královéhradeckém kraji, hodinu po poledni v kraji Jihočeském a po třetí hodině odpoledne se vichr přesunul i na Vysočinu. Celkově nejvíc zásahů měli hasiči ve Středočeském kraji (cca 17 %), Plzeňském kraji (cca 12 % a na Vysočině (cca 11 %).

Plné ruce práce neměli jen hasiči ve výjezdu, ale také operátoři, kteří nepřetržitě přijímali hovory na tísňových linkách. Mezi sedmou a desátou hodinou dopoledne byla operační střediska enormně zatížená. Operátoři přijali zhruba stejný počet událostí, co běžně za celý den.

Komplikace v dopravě

Ve více než 90 procentech případů hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic a železničních tratí. Zejména vlaky nabíraly desítky minut zpoždění, v extrémních případech i v řádech hodin. Největší potíže byly v Karlovarském kraji, nejvíce mimořádností bylo na Chebsku. 

Na několik hodin zastavil vichr dopravu na železniční trati mezi Hlinskem a Pardubicemi, kde vlak vykolejil o popadané stromy a během pokusu o vyproštění na něj spadl další strom. Vlakovou dopravu komplikovalo i stržené trakční vedení na některých tratích. 

Vlak vykolejil o popadané stromy, při zásahu na něj spadly další

Nadále nejezdí přeshraniční vlakový spoj mezi Rybníkem a rakouským Freistadtem. Důvodem jsou popadané stromy na rakouské části železnice. Cestující musí počítat s náhradní autobusovou dopravou.

Komplikace v silniční dopravě nezpůsobovaly pouze popadané stromy, bouralo se i kvůli nepozornosti řidičů. 

Tisíce domácností bez elektřiny

Silný vítr zaměstnával celý den také energetiky. Počet odběratelů bez elektřiny během čtvrtečního rána narůstal, v nejhorší okamžik, který nastal kolem deváté ráno, evidovali distributoři bez proudu 300 tisíc míst.

Během dne se jim však dařilo číslo snižovat. Večer zůstávalo bez proudu 49 tisíc domácností.  Hlavními příčinami poruch byly pády stromů a větví do vedení a následné poškození vodičů nebo izolátorů.

Vichr odstřihl od proudu statisíce míst a zkomplikoval dopravu. Udeří znovu

V zemi bylo v pátek v poledne nadále téměř 10 000 odběratelů odříznutých od dodávek proudu čtvrtečním silným větrem. Nejvíce zákazníků bez elektřiny je v Karlovarském kraji, středních Čechách a na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny, vyplývá to z vyjádření mluvčích distribučních firem.

Společnost ČEZ Distribuce měla dnes kolem poledne bez dodávek proudu zhruba 5 500 odběratelů, řekla mluvčí firmy Soňa Holingerová. Nenaplnil se tak předpoklad z rána, že by dodávky mohly být plně obnoveny už dnes dopoledne.

Nejvíce odříznutých zákazníků firma evidovala v Karlovarském kraji, kde bylo v poledne bez proudu na 1 500 odběratelů. Kolem tisícovky domácností bez elektřiny bylo ve středních Čechách. V ostatních krajích to byly nanejvýš stovky zákazníků.

V Jihočeském kraji zůstává stále pět stovek odběratelů bez elektřiny. „Máme už jen 11 poruch a zhruba 500 odběratelů s omezením dodávek. Největší počet jich je na Jindřichohradecku, a to přibližně 250. Nová porucha se objevila na Písecku, kde je bez proudu přibližně 200 odběratelů. Zbylé poruchy jsou vymezené na minimum odběrných míst,“ řekl mluvčí distributora EG.D Roman Šperňák. Energetici nadále pracují na odstranění závad a obnově dodávek, dodal.

V Plzeňském kraji je po 13:00 vinou čtvrtečního silného větru nadále bez dodávek proudu na 500 domácností. Jde hlavně o chatové osady, hájovny a další okrajové lokality. Distributor ČEZ očekává, že je připojí odpoledne.

Rozvodněné řeky

Meteorologové v úterý varovali i před povodněmi v důsledku vydatných srážek. Na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň vystoupaly ve čtvrtek dopoledne hladiny Labe ve Vestřevi na Trutnovsku a Stěnavy v Meziměstí na Náchodsku.

V pátek začaly hladiny řek klesat a dopoledne už první stupeň povodňové aktivity neplatil na žádném místě. 

Hladiny řek by podle meteorologů měly dál klesat. „Pouze ve večerních hodinách v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách očekáváme dešťové srážky. Následné vzestupy by již neměly dosáhnout čtvrtečních úrovní,“ uvedli meteorologové.

Středočeští silničáři podle mluvčí Petry Kučerové uzavřeli silnici II/276 v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kterou zalila rozvodněná řeka Jizera.

Vichr udeří znovu

Na pátek 18. února byla vydána další výstraha na silný vítr pro celou ČR, kdy by maximální nárazy měly dosahovat mezi 55 - 70 km/h.  Očekává se zhoršení situace zejména od západu republiky a v oblasti Jeseníků.

Hasiči opět očekávají zásahy hlavně v souvislosti s vyvrácenými stromy, polámanými větvemi a uvolněnými střešními krytinami. Předpokládají i možné problémy v energetice kvůli přetrhaným drátům elektrického vedení.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

KOMENTÁŘ: Jde někomu o to, aby byl mír na Blízkém východě?

18. dubna 2024

Premium Na Blízkém východě se rozehrála velká hra. Írán by tu chtěl být pánem, Izrael nehodlá být...

V Německu zadrželi dva Rusy, sabotážemi chtěli zabránit v pomoci Ukrajině

18. dubna 2024  16:40

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva německé Rusy, kteří podle vyšetřovatelů chystali...

Muž neuznává zákony, soud ho poslal do vězení za jízdu bez řidičáku

18. dubna 2024  16:25

Krajský soud v Plzni poslal na devět měsíců do vězení muže, který opakovaně řídil auto v době, kdy...

Evropští žalobci v Česku tolerují úniky do médií, vadí Blažkovi. Poslal stížnost

18. dubna 2024  16:15

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ostře zkritizoval evropské žalobce působící v ČR. Podle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...