Hasiči kvůli úsporným opatřením vlády navrhují zpoplatnění některých svých služeb (ilustrační foto).

Hasiči kvůli úsporným opatřením vlády navrhují zpoplatnění některých svých služeb (ilustrační foto). | foto: hasici.tv

Zpoplatníme část zásahů, jinak nebudeme u požárů včas, varují hasiči

  • 132
Za pomoc hasičů při vyproštění z uvázlého výtahu nebo shrnutí sněhu ze střechy si možná budou lidé platit. Mohou za to chystané škrty, které je zřejmě čekají v příštích dvou letech. Šéf hasičů Drahoslav Ryba změny představil na čtvrtečním jednání ministru vnitra Janu Kubicemu.

Podle mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové zpoplatnění některých úkonů umožní udržet současnou kvalitu služeb.

Hasiči navrhují zpoplatnit například likvidaci nebezpečných látek do životního prostředí, demolice staticky narušených budov, vyproštění osob z výtahu, ale i dovoz vody, otloukání rampouchů, shrnování sněhu ze střech, úklid vozovky po dopravní nehodě nebo likvidaci bodavého hmyzu.

Zadarmo by zůstalo hašení požárů či záchranné práce při mimořádných událostech.

Ředitelství hasičů počítá i se zapojením pojišťoven na financování požárních jednotek. Rozdělení zhruba čtyř procent z pojištění motorových vozidel by údajně mohlo posílit rozpočet hasičů až o jednu miliardu. Ryba také navrhuje propustit zhruba 300 pracovníků, kteří se neúčastní zásahů.

Ryba nedoporučuje propouštění hasičů a rušení stanic

Druhá varianta návrhu, kterou šéf hasičů předložil Kubicemu, počítá s řadou úsporných opatření. Ta obsahují například propouštění výjezdových hasičů nebo zrušení stanic s dlouhodobým nízkým počtem výjezdů. 

"Snížení počtu stanic by fakticky znamenalo vážné narušení požadavku zákona na včasný dojezd jednotek. Z hlediska obsluhy území by prodloužení časů dojezdů vedlo ke zvětšení plochy požárů, vyšším ztrátám na životech a nárůstu přímých škod," upozornila však Zaoralová. Ani Ryba proto tuto variantu nedoporučuje.

"Je na ministrovi vnitra a potažmo na vládě, aby rozhodla, která opatření chce v návaznosti na snížení finančních prostředků přijmout. Přitom materiál vyhodnocuje i veškerá rizika s tím spojená, včetně snížení úrovně vnitřní bezpečnosti občanů," uvedl šéf hasičů.

Kubice Rybu pochválil, je připraven ho podpořit

Ministr navrhované změny chválí. "Pan plukovník Ryba předložil velmi kvalitní materiál. Jsem rád, že se podařilo nalézt možné úspory i v řídících a štábních strukturách generálního a krajských ředitelství," řekl Kubice s tím, že je připravený podpořit legislativní změny, které povedou ke zvýšení příjmů hasičů.

Ti v roce 2010 podle Ryby hospodařili se zhruba 8,5 miliardami korun, v loňském roce se rozpočet snížil asi na 6,9 miliardy. Letos mají hasiči k dispozici přes 6,8 miliardy korun. Šéf sboru na začátku letošního roku uvedl, že v letech 2013 a 2014 se rozpočet sníží o další 1,5 miliardy korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video