Právníka Hasenkopfa zbil opilý muž. U soudu se omluvil, dostal podmínku

  • 32
Právníka Pavla Hasenkopfa, bývalého poradce prezidenta Václava Klause, napadl v lednu opilý muž. Nelíbilo se mu, že mu Hasenkopf nechtěl dát cigaretu. Útok byl podle obžaloby velmi razantní, naštěstí skončil bez vážných zranění. Muž dostal tento týden podmíněný trest.

„Mně je to moc líto. Říkal jsem pánovi o jednu cigaretu, a byl sprostej,“ vysvětlil své chování obžalovaný Josef Pinkas. Ještě před začátkem jednání se Hasenkopfovi u soudu omluvil. „Já se vám omlouvám i před médii,“ řekl na chodbě. Při útoku byl prý opilý a celkově není „v dobré situaci“, dodal. Netušil, že muž, na kterého zaútočil, je bývalý hradní právník.

Podle obžaloby si při útoku, který se odehrál letos 21. ledna na tramvajové zastávce Nádraží Holešovice v Plynární ulici v Praze 7, počínal značně agresivně. Od soudu si proto 30. května vyslechl šestiměsíční trest odnětí svobody, odložený na zkušební dobu 30 měsíců, kdy na něj bude dohlížet probační úředník. Trest je pravomocný.

Útočníka mohli vyšetřovatelé teoreticky stíhat také za ublížení na zdraví, k tomu je však nutný souhlas poškozeného. Podle popisu útoku, který se na zmíněném místě odehrál zhruba v půl páté odpoledne a vidělo jej nejméně pět svědků, přitom nešlo o nijak běžnou potyčku.

„Přistoupil k poškozenému, vrazil do něj oběma rukama, opakovaně do poškozeného oběma rukama strčil, následně jej uchopil za krk a strhl na zem, dále poškozeného udeřil čtyřikrát levou rukou do obličeje, poté nejméně čtyřikrát levou rukou shora do hlavy, pak mu hlavou udeřil o zábradlí a znovu čtyřikrát udeřil rukou do obličeje a nakonec jej strhnul na zem, kde poškozený zůstal ležet,“ popsala Pinkasův čin soudkyně Jana Miklová v rozsudku.

Hasenkopf je známý v souvislosti s případem Evy Michalákové a jejích dvou dětí, které jí odebrala norská sociální služba Barnevern (psali jsme například zde). Jeho jméno bylo zmiňováno také v souvislosti s Klausovou amnestií. Za autora amnestie ho označil kancléř současného prezidenta Vratislav Mynář, aniž by to dokázal. Spor skončil smírem (čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video