Hašek o schůzce v Lánech lhal. Už ji přiznal on, Tejc, Zimola i Škromach

  • 1612
Po několika dnech lhaní a vymlouvání sociální demokraté Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola potvrdili, že se zúčastnili povolební schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Dál ale popírají, že by s prezidentem řešili odvolání předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

"Ke schůzce v Lánech dne 26. října 2013 uvádíme následující: Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit. Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme," uvádí se prohlášení, které Michal Hašek umístil na svůj facebookový profil a jsou pod ním uvedení zmínění politici.

Puč v ČSSD

"Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD," píše se dál v prohlášení.

Michal Hašek ještě doplnil, že se za zatajování omlouvá. "Součástí vrcholové politiky jsou standardně podobně neveřejné schůzky. Respektoval jsem doposud dohodu všech účastníků o tom, že schůzku nepotvrdíme. Mým cílem rozhodně nebylo klamat veřejnost a jestli vznikl takovýto dojem, tak se omlouvám," napsal Hašek.

Žádná schůzka nebyla, tvrdil Hašek ještě v úterý

Všichni politici přitom dosud schůzku opakovaně odmítali. Přiznal ji jen pátý účastník srazu Milan Chovanec.

Místopředseda ČSSD Hašek ještě v úterý v rozhovoru pro MF DNES tvrdil, že se s Milošem Zemanem v posledních dnech vůbec nesešel. "Říkám, že žádná schůzka nebyla a tím utínám veškeré spekulace na toto téma," uvedl (více čtěte zde).

Podobně jako Hašek se za své mlžení omluvil už i Jiří Zimola: "Omlouvám se čtenářům i vám za svá předchozí vyjádření. Vnímejte to, prosím, tak, že jsem dal slovo, že o té schůzce nebudu nikde hovořit. Nikde jsem ale neřekl naplno, že jsem tam nebyl, přečtěte si má vyjádření," řekl Zimola iDNES.cz (celý rozhovor čtěte zde). To, že o schůzce nikde nebudou mluvit, podle Zimoly její účastníci slíbili i přímo Zemanovi.

Mluvčí prezidenta Hana Burianová uvedla, že se Miloš Zeman vyjádří případně až ve čtvrtek, zatím je totiž v Lánech. Odjel tam po tom, co si v noci na středu přivodil úraz kolena (více čtěte zde).

Měli by odejít, zní z ČSSD

V ČSSD se po přiznání Haška a dalších účastníků schůzky už začínají objevovat hlasy, že by měli odstoupit minimálně z vedení strany. Řekl to například v České televizi předseda Senátu Milan Štěch.

A ve svém prohlášení to naznačil i šéf sociálních demokratů Sobotka. "Podkopává to pozici lidí, kteří se snažili v ČSSD o převrat. Potom, co se stalo na předsednictvu ČSSD, je to další vážná chyba Michala Haška, Jeronýma Tejce a dalších lidí. Vrhá to špatné světlo na sociální demokracii," řekl Sobotka.

Měl by podle vás Michal Hašek odstoupit z vedení ČSSD?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 9. listopadu 2013. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 37010
Ne
Ne 1014

Hašek i Tejc ale ze stranických funkcí odmítli odstoupit. "Atmosféra čarodějnických procesů či 50. let rozpoutávaná nyní v ČSSD ničemu takovému bohužel neprospěje," uvedl Hašek. 

"Já to vnímám tak, že ta věc už je za námi," řekl Jeroným Tejc. "Myslím si, že se z toho někdo snaží udělat umělý problém, který rozhodně neprospěje atmosféře při hledání konsenzu třeba v poslaneckém klubu a vedení strany." 

"Pro mě je to jednoduché, já jsem včera prošel velmi bouřlivým jednáním poslaneckého klubu a v tom poslaneckém klubu se diskutovala i tato věc, a přesto všechno jsem byl zvolen dvěma třetinami poslanců a poslankyň jako předseda," uvedl Tejc dále s tím, že by bylo zvláštní, kdyby na základě této podpory rezignoval, zatímco Sobotka tak na výzvu dvou třetin předsednictva neučinil.

O osudu vedení strany se bude rozhodovat na ústředním výboru ČSSD 10. listopadu. Na rozhodnutí ústředního výboru chtějí počkat předsedové krajských organizací strany, kteří se zdráhali posoudit, jak by ČSSD měla dále postupovat.

Situace je vážná, myslí si krajští šéfové

"Je to pro mě šok," reagoval na jednání Haška, Škromacha, Tejce a Zimoly předseda pražské buňky Karel Klíma. "Nicméně asi bych počkal do desátého listopadu, kdy se tato věc bude projednávat na zasedání ústředního orgánu. Bez bližších informací nemůžu nyní soudit, zda by měli být odvoláni či nikoliv."

"Měli by skončit v nejužším vedení, a nebo požádat o nový mandát na ústředním výboru a musí být schopni ho obhájit," myslí šéf ČSSD na Vysočině Zdeněk Chlád. "Neumím si představit, že bych je podpořil v nějaké funkci, a to nesouvisí jen s tím dnešním odhalením, ale i s tím jejich povolebním jednáním."

Podle předsedy středočeské organizace sociálních demokratů Miloše Petery je situace ve straně vážná. "Je to velký problém. Politik by neměl lhát a celá tahle věc velmi poškozuje ČSSD," uvedl Petera pro iDNES.cz.

Předseda pardubického krajského výboru ČSSD Miroslav Váňa nechce věci řešit přes média: "Je zapotřebí, aby se sešel rychle mimořádný ústřední výbor a aby si to strana vyříkala. Vzkazy přes média nejsou nejlepší cestou pro sjednocení strany," myslí si Váňa.

Hradecká šéfka strany Hana Orgoníková, která hlasovala proti výzvě předsednictva k Sobotkově rezignaci, byla o něco sdílnější: "Hrozně mě to mrzí. Když byl přímý dotaz na schůzku, měli odpovědět. Nelíbí se mi to." I ona ale uvedla, že o dalších osudech Haška, Tejce, Škromacha a Zimoly musí rozhodnout ústřední výbor.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video