Předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD

Předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD | foto: Michal Šula, MAFRA

Žena šéfa Sněmovny získala na web pro seniory statisíce od hejtmanů ČSSD

  • 338
Třikrát sto tisíc korun od krajů, jimž šéfovali hejtmani z ČSSD. Takové dotace získala ještě před volbami společnost provozující web pro seniory. Ve firmě má přitom od jara podíl žena sociálnědemokratického předsedy Sněmovny Jana Hamáčka Kamila. Ta tvrdí, že o střet zájmů nejde.

Žena předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) Kamila se v dubnu pustila do podnikání. A následoval zvláštní souběh okolností.

Ještě do krajských voleb její firma získala hned tři dotace od tří hejtmanů z ČSSD, tedy stranických kolegů manžela.

Poslední z ­nich, Michal Hašek, dotační smlouvu na 100 tisíc korun podle registru smluv podepisoval až 4. října. Tři dny před krajskými volbami, ve kterých své křeslo už neobhájil.

„Můžu vyloučit, že bychom dávali dotaci na jakýkoliv projekt jenom proto, že je tam nějaká paní Hamáčková,“ řekl MF DNES Hašek.

Celkem 300 tisíc korun přitom existující web i60.cz, ve kterém Hamáčková získala před půl rokem podíl, měl využít k vytvoření vyhledávače služeb pro seniory.

Odborníci ale „Senior hledač“ ocenili maximálně na desetinu.

Kamila Hamáčková popírá, že by za získání peněz jakkoliv lobbovala. „Právě proto jsme ani o dotace nežádali mým jménem. V čem by měl být střet zájmů? Že manželka předsedy Sněmovny pomáhá seniorům?“ uvedla Hamáčková.

Reakci Jana Hamáčka, který tento týden vedl delegaci poslanců do Izraele, se MF DNES získat nepodařilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video