Tandem ve vedení ČSSD. Předseda strany Jan Hamáček a první místopředseda Roman Onderka | foto: Michal Šula, MAFRA

ČSSD podrží Babišovu vládu. Pro odchod z ní bylo 10 z 41 členů vedení strany

  • 437
Sociální demokracie podrží vládu Andreje Babiše při hlasování o nedůvěře, oznámil šéf strany Jan Hamáček. Návrh ČSSD z Ústeckého kraje, aby strana odešla z vlády, dostal při jednání předsednictva 10 ze 41 hlasů. Dalších 10 lidí se zdrželo hlasování, mezi nimi i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Proti usnesení hlasovalo 21 členů předsednictva.

„Já zastávám názor, že pokud se nám bude dařit naplňovat cíle, pro které jsme do vlády šli, tak to vládní angažmá má smysl,“ uvedl Hamáček, už když šel na jednání předsednictva strany. V regionech podle něj převažuje stejný postoj. Bez účasti ve vládě by podle Hamáčka strana neměla možnost prosazovat svůj program.

Strana má několik podmínek „Státní rozpočet, který aktuálně vyjednáváme a bude předložen do Poslanecké sněmovny, bude umožňovat to hlavní, proč sociální demokracie šla do vlády a naplňovat programové cíle. Aktuální návrh tyto ambice nesplňuje,“ řekl šéf ČSSD Hamáček.

Druhou podmínkou, která se s rozpočtem také souvisí, je, že se budou hledat dodatečné příjmy, nikoli že se budou dělat škrty. To souvisí s dlouhodobým požadavkem strany na zavedení bankovní daně.

„Třetím předpokladem je garance nezávislosti justice,“ řekl Hamáček. Nesmí dojít k hlasování o odvolání nejvyššího státního zástupce. To ministryně spravedlnosti Marie Benešová ale neplánuje a zopakovala to i v pátek.

Šmarda musí být ministrem kultury do konce června

Čtvrtou podmínkou je jmenování Michala Šmardy ministrem kultury. „Sociální demokracie má právo jmenovat své kandidáty do vlády a také své ministry odvolávat,“ řekl šéf ČSSD. Prezident Miloš Zeman stále neřekl, kdy ministra kultury Antonína Staňka odvolá a kdy jmenuje Šmardu. Premiér Babiš bude jednat s prezidentem Zemanem v sobotu. „Za mě stále platí, že chceme mít tu záležitost vyřešenou do konce června. Pokud by se tak nestalo, tak bychom svolali mimořádné předsednictvo,“ řekl Hamáček.

Druhý muž ČSSD, Roman Onderka, už Babišovi nevěří. „Poté, co porušil některé nepsané dohody, které jsme si sdělili. Z tohoto pohledu tak přistupuji i ke spolupráci s hnutím ANO. Veškeré kroky, které budeme požadovat, tak si následně budu kontrolovat. Od toho se bude odvíjet spolupráce, i to, jak se bude chovat sociální demokracie,“ řekl Onderka. Pokud sociální demokracie z vlády odejde, má ale Babiš k dispozici náhradu v podobě SPD Tomia Okamury.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha řekl, že vývoj dal za pravdu těm, kdo byli ve straně proti vstupu do vlády. Pro ČSSD je podle něj nyní složité z koalice couvat, protože by ji nahradila SPD a vláda by pokračovala dál. „Když spácháte sebevraždu, je těžké to pak vzít zpátky,“ řekl Vícha.

Komunisté, kteří vládu tolerují, v pátek rozhodli, že vládu Andreje Babiše podrží. Hlasování o nedůvěře vládě se rozhodly vyvolat ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. Pro nedůvěru vládě chce hlasovat i SPD Tomia Okamury. Bez pomoci sociálních demokratů nebo komunistů nemá ale opozice šanci vládu povalit. K vyslovení nedůvěry potřebuje sehnat 101 hlasů, které ale nemá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video