Dohoda musí být v řádu dnů, říká Hamáček. Od Babiše chce slyšet jména

  • 336
Předseda ČSSD Jan Hamáček tvrdí, že dohoda o podobě vlády musí být nejpozději na začátku příštího týdne. Při večerním setkání s premiérem Andrejem Babišem od něj chce slyšet jména kandidátů do vlády za hnutí ANO. Hamáček to řekl při úterní snídani s novináři. Trvá na jménech pěti kandidátů ČSSD do vlády, které schválilo předsednictvo strany.

„Stál bych o to, abych se dozvěděl, kteří kandidáti za ANO byli nominováni. Pokud oznámí své ministry, my také řekneme svůj názor,“ uvedl Hamáček.

Připomínky by strana nejspíš měla například k ministru dopravy Danu Ťokovi a Taťáně Malé, pokud by se měla stát ministryní spravedlnosti. „Nechci komentovat jména, dokud nejsou na stole,“ řekl k tomu lídr ČSSD.

„Já bych byl rád, kdyby bylo jasno po víkendu,“ uvedl na dotaz iDNES.cz šéf sociální demokracie, který se má stát příštím ministrem vnitra.

Setká se s prvním místopředsedou Jiřím Zimolou a bude chtít jeho vysvětlení k tomu, že na Twitteru napsal, že by strana mohla najít jiného kandidáta na ministra zahraničí a nelpět na Pochem. Hamáček uvedl, že podobný názor zatím slyšel jen od Zimoly, ne od jiných sociálních demokratů.

Pocheho odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman a vládu s ním nechtějí tolerovat komunisté. Pro Hamáčka ale zůstává Poche člověkem, který má zahraničí vést, protože by to podle něj zvládl.

Podle informací iDNES.cz je možnou variantou kompromisu, pokud Poche nepřesvědčí prezidenta a ten nezmění názor, že by vedení resortu zůstalo dočasně neobsazeno, s tím, že by ho dočasně vedl jiný sociální demokrat. Nikoli ale, že by resort zahraničí dočasně řídil premiér Babiš. Hamáček takovou možnost nekomentuje. „To je spekulace o dva kroky kupředu,“ řekl šéf ČSSD.

Hamáček nevidí důvod svolávat znovu předsednictvo a to ani kvůli snaze ostravské ČSSD prosadit, aby expremiér Jiří Paroubek kandidoval do Senátu s podporou sociální demokracie. Předsednictvo ČSSD už totiž jednou rozhodlo. „Někdo by musel navrhnout revokaci usnesení,“ řekl Hamáček. Možným východiskem ale je, že by Paroubek kandidoval jen s podporou ostravské ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video