Jan Hamáček s tehdejší manželkou Kamilou při pracovní návštěvě Chicaga (20....

Jan Hamáček s tehdejší manželkou Kamilou při pracovní návštěvě Chicaga (20. listopadu 2014) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček se po třinácti letech rozvádí

  • 455
Manželství místopředsedy vlády, ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka končí. „Ano, mohu potvrdit, že jsme společně s manželkou požádali o rozvod,“ řekl iDNES.cz politik. S manželkou Kamilou má dva syny Lukáše a Matyáše. Na všem jsou rozvádějící se manželé domluveni, do soudu to ale nechce Hamáček komentovat. A kvůli nezletilým dětem požádal o zdrženlivost.

Ještě v roce 2018 Hamáček věřil, že jeho nepotká osud vysokých politiků, tedy že jeho manželství s přílivem funkcí skončí. „Samozřejmě politika je náročná činnost hlavně časově. Kdo trpí, to jsou ti nejbližší. Snažím se samozřejmě v rámci možností naplánovat ten čas, abych měl prostor i pro rodinu,“ svěřil se deníku Blesk.

Hamáček začal svou politickou kariéru v roce 1998, kdy se stal členem Mladých sociálních demokratů, kterým od roku 2002 čtyři roky šéfoval. Politické zkušenosti získával od roku 2000 i na mezinárodní úrovni, nejdříve jako člen řídicího výboru Evropských mladých sociálních demokratů, od roku 2006 dva roky coby viceprezident Světové organizace sociálně demokratické mládeže.

Členem ČSSD se stal v roce 2001 a stranickou kariéru začal v roce 2002 jako tajemník klubu ČSSD v zastupitelstvu Středočeského kraje. Přes funkci vedoucího zahraničního oddělení ČSSD a poradce tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka byl v roce 2006 poprvé zvolen do Sněmovny, mandát pak ještě dvakrát obhájil.

V prosinci 2012 se stal jejím místopředsedou a funkci obhájil i po předloňských volbách. Po celé funkční období 2013 až 2017 byl předsedou parlamentní komory. V tomto směru drží ojedinělý primát, byl zvolen v 35 letech jako úplně nejmladší předseda Sněmovny v historii České republiky.

Hamáčka coby politika proslavila v minulosti snad jediná aféra. A to, když si dal během jednání Sněmovny dva panáky slivovice, které následně údajně špatně zareagovaly s jeho léky na bolest zad.

Nečas, Topolánek i Sobotka. Rozvody politiků jsou běžné

V roce 2007 například přiznal problémy s manželkou tehdejší šéf ODS Mirek Topolánek. Později vyšlo najevo, že žije s místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou.

Podobný osud potkal i dalšího předsedu ODS a premiéra Petra Nečase. V červnu 2013 podal žádost o rozvod. Následně po kauze Nagyová potvrdil vztah s šéfkou svého kabinetu Janou Nagyovou, kterou si vzal za ženu. 

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek se rozváděl pod drobnohledem veřejnosti hned dvakrát. Nejdříve s první manželkou Zuzanou, v roce 2017 oznámil rozpad manželství také s Petrou Paroubkovou.

Manželství bývalého premiéra Bohuslava Sobotky a Olgy Sobotkové definitivně skončilo v září 2018. Podle svých právních zástupců se dohodli na majetkovém vyrovnání a péči o dva nezletilé potomky včetně výživného.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video