Hamáček potvrdil zájem odměnit hasiče a policisty 20 tisíci korun

  • 67
Ministr vnitra Jan Hamáček bude na vládě požadovat, aby policisté a hasiči dostali bonus v průměru 20 tisíc korun. Odměnit je chce za jejich nadstandardní nasazení, a to například při kontrolách hranic okresů v rámci vládou nařízeného omezení pohybu. Na mimořádných odměnách by měl stát vyplatit celkem 770 milionů korun.

„Beru to jako minimální poděkování, které jim můžeme dát,“ řekl směrem k policistům a hasičům, kteří byli během doby pandemie nasazeni.

Celkově by se mělo na mimořádných odměnách vyplatit 770 milionů korun. Ty se budou týkat okolo 26,5 tisíce policistů a dalších několika tisíc hasičů.

„Stejně jako jsme odměnili zdravotníky, tak věřím, že se nám podaří najít prostředky i na odměnu našich hasičů a policistů,“ uvedl na tiskové konferenci.

Policisté také dostanou od počátku června 39 korun denně jako příspěvek na stravování. Bude jim vyplácen formou stravenkového paušálu.

Policie má také za úkol pomáhat se sledováním, jestli lidé dodržují karantény. Hasiči nad rámec své práce rozvážejí do škol miliony testů. Dokud platí zákaz cestování mezi okresy, vojáci pomáhají policistům kontrolovat hlavní tahy silnic.

Policie má s kontrolami skončit až v neděli. Od pondělí už nebude platit nouzový stav a místo něj nastoupí takzvaný pandemický zákon. Ten pohyb lidí už omezovat nemůže. Takže už pomine i zákaz nočního vycházení či shromažďování.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video