Jan Hamáček na tiskové konferenci Policie ČR | foto: iDNES.cz

Kvůli střelbě v nemocnici zvažuje Hamáček novou databázi zbraní a zdraví

  • 247
Lépe hlídat to, kdo má střelnou zbraň a jaký je jeho zdravotní stav, chce ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Co by bylo ku prospěchu, by bylo větší propojení databází,“ uvedl Hamáček. Reagoval tak na událost, k níž došlo v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v níž čtyřiasedmdesátiletý pacient jednoho z pacientů zastřelil a dalšího zranil.

„Dnes jsme v situaci, že ošetřující lékař nebo obvodní lékař pokud zjistí, že tam je nějaký problém, nějaký posun, například psychická porucha, tak by měl za povinnost to hlásit, ale teď jde o to, zda ty databáze spolu komunikují, respektive, zda není na místě vytvořit nějakou komplexnější, aby se nestávalo, že člověk je hospitalizován, má nějaké problémy psychického rázu a má u sebe zbraň, jakkoli legálně drženou,“ řekl Hamáček.

Rezolutně popřel, že by se vláda v reakci na tragédii v nemocnici chystala zkracovat dobu držení zbrojního pasu.

Městský soud v Praze v neděli poslal 74letého muže, který v pátek před půlnocí ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil dva pacienty, do vazby. Jeden z postřelených na následky zranění zemřel. Obviněný muž putoval do věznice na Pankráci, kde je k dispozici zdravotnická péče.

9. března 2019

Hamáček nepovažuje za cestu, jak zvýšit bezpečnost občanů, to, aby se sami ozbrojovali. „Rozhodně bych nevyzýval občany, aby si masivně nakupovali zbraně. Nemyslím si, že je potřeba, abychom tady žili jako na Divokém západě, že budeme mít každý doma dvacet zbraní,“ řekl.

Dodal, že největší počet střelných zbraní na obyvatele je v USA a právě tam je počet usmrcení střelnou zbraní vysoký. „Není pravda, že čím ozbrojenější národ, tím bezpečnější,“ prohlásil ministr vnitra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue