ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Okolí má smůlu. Spojení s Prahou do jednoho okresu je riziko, míní Hamáček

  • 127
Praha, Praha-západ a Praha-východ nebudou považovány za jeden okres, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček. O výjimku kvůli cestování mezi těmito okresy žádal primátor Prahy Zdeněk Hřib a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Podle ní rozhodnutí nedává příliš logiky, ale respektuje ho.

„Podle odborníků by to znamenalo příliš vysoké riziko v době, kdy se trend epidemie obrací a je naděje na rychlé zlepšení,“ uvedl Hamáček po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví. Žádost vznikla po vzoru okresů Brno-město a Brno-venkov, které jsou považovány za jeden.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková na twitteru v úterý odpoledne zveřejnila Hamáčkovo rozhodnutí. Okresy Praha-západ a Praha-východ jsou podle ministra z hlediska základních služeb i sportovního vyžití dostatečně vybavené. 

„Pro občany okresů jsou větší sídelní centra, s širokou nabídkou nákupních možností jakožto i občanské vybavenosti, dostupná individuální i hromadnou dopravou, a to v časové dosažitelnosti odpovídající standardům běžným v ČR,“ uvedl Hamáček v rozhodnutí.

Výjimky podle něj dostaly lokality, kde by bylo uplatňování opatření buď nemožné, nebo by pro občany představovalo neúměrnou zátěž či komplikaci. „K dnešnímu dni bylo přijato šest takových výjimek,“ dodal v odůvodnění Hamáček.

„Jestli to epidemiologové nepodpořili, tak já to za Středočeský kraj akceptuji. Nebudeme to nějak více rozporovat, byť nám to příliš logiku nedává, protože některé ty oblasti jsou propojené víc, než si možná myslíme, a denně přes tu hranici proudí tisíce lidí do práce,“ komentovala rozhodnutí Pecková. Připomněla i případy, kdy lidé nemohou na nákup do svého obvyklého obchodu, protože je za hranicí okresu.

Lidé mohou sportovat v celém okresu. Ostatní opatření však stále platí

Kvůli zhoršování epidemické situace vláda od začátku března zpřísnila opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Lidé nesmí přejíždět mezi okresy, vyjma cest do zaměstnání, k lékaři nebo třeba na úřad.

Nařízení původně ukládalo také trávit volný čas včetně procházek do přírody v obci, kabinet nedávno opatření upravil a volný čas lze trávit v celém okresu.

Vláda k pokračování opatření potřebuje nouzový stav, o jehož prodloužení i po 28. březnu požádala poslance. Opatření nyní platí právě do konce nouzového stavu. Pokud bude stav nouze platit dál, bude ministr zdravotnictví Jan Blatný navrhovat vládě, aby přísná pravidla účinkovala minimálně do konce Velikonoc. Velikonoční pondělí bude letos 5. dubna.

Policie obsadila výjezdy z okresů a kontroluje řidiče:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video