Platy nejen policistů a hasičů by měly vzrůst o 3,5 procenta, řekl Hamáček

  • 140
Není možné, aby platy reálně klesaly, řekl ministr vnitra a šéf ČSSD Hamáček. Startovní pozice při vyjednávání je podle něj růst platů o 3,5 procenta, a to nejen u policistů a hasičů. „Lidé, kteří nasazují své životy, musí být také zaplaceni,“ řekl Hamáček. Nepřipadá podle něj v úvahu škrtání či zdaňování výsluh u policistů a hasičů.

Hamáček a šéf diplomacie Jakub Kulhánek na tiskové konferenci v sídle ČSSD představili plány Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí.

„Zahraniční politika by měla být rozvážná a klidná,“ prohlásil Kulhánek. Nepatří podle něj nutně na titulní strany novin. „Je o vyjednávání, kompromisech a nenápadné práci,“ řekl Kulhánek.

Prohlásil, že jednou z jeho priorit bylo v době covidové cestování a že se podařilo prosadit pro české občany nadstandardní podmínky pro cestování do Chorvatska.

„Když byl Izrael terčem teroristům, byli jsme jedna z prvních zemí, která ho podpořila,“ uvedl ministr zahraničí.

Podařilo se nám rozbít síť agentů ruských tajných služeb, řekl Kulhánek

V pondělí při poradě s českými diplomaty odmítl „úplnou demontáž“ česko-ruských vztahů. Dodal, že návrat k normálu podle něj bude trvat dlouho. Komentoval vývoj ve vztazích s Moskvou po vyhoštění ruských diplomatů kvůli zapojení jeho agentů do výbuchů ve Vrběticích. Kulhánek postup českých úřadů ocenil. „Zachovali jsme si čest státu, který ctí mezinárodní právo a zároveň nepostupuje hystericky,“ řekl.

„Podařilo se nám rozbít síť agentů ruských tajných služeb,“ připomněl Kulhánek na tiskové konferenci ČSSD.

Za jeden z pilířů české zahraniční a bezpečnostní politiky označil dobré transatlantické vztahy a udržení funkční Severoatlantické aliance.

Je nutné udržení funkční Severoatlantické aliance, řekl Kulhánek

NATO označil v neděli prezident Miloš Zemana v rozhovoru pro Blesk za moloch, který potřebuje zásadní reformu. NATO by si podle něj mělo definovat nepřítele a tím nepřítelem je mezinárodní terorismus, řekl Zeman.

„Pro naší bezpečnost je nutné udržení funkční Severoatlantické aliance,“ reagoval na prezidentova slova Kulhánek. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video