Místopředseda vláda a ministr vnitra Jan Hamáček (27. února 2020) | foto: Michaela Říhová, ČTK

Hamáček je pro nouzový stav, Babiš proti. Koronavirus se epidemicky nešíří

  • 916
Ministr vnitra Jan Hamáček v pondělí doporučí vládě, aby zvážila vyhlášení nouzového stavu. Mohla by pak regulovat dodávky ochranných pomůcek a rychleji přijímat protiopatření. Premiér Andrej Babiš to však odmítl s tím, že k tomu není zatím důvod. Ten by nastal, pokud by se koronavirus epidemicky šířil.

„Jde o to, aby bylo zajištěno přednostní zásobování ochrannými pomůckami a zabránilo se spekulacím s nimi, aby byla možnost regulovat akce s vysokou koncentrací osob a povinná registrace lidí vracejících se z rizikových oblasti,“ sdělil Hamáček iDNES.cz.

Podle ministra může vláda v nouzovém stavu nařídit výrobcům, aby prioritně zásobovali integrovaný záchranný systém, státní hmotné rezervy, poskytovatele zdravotní péče. Kromě omezování akcí s vysokým počtem osob v řádu tisíců lidí by nouzové opatření umožnilo stanovit povinnost všem českým občanům vracejícím se z krizových oblastí hlásit se zdravotním orgánům. Nyní je to jen doporučeno.

„K vyhlášení nouzového stavu nyní není důvod,“ reagoval Babiš s tím, že k takovému kroku nepřistoupili ani nikde jinde v Evropě. Důvod by podle něj nastal, pokud by se koronavirus epidemicky šířil,“ vysvětlil premiér v Rádiu Impuls. Dodal, že otázku probere Bezpečnostní rada ve středu.

Další členové vlády se k návrhu staví opatrně. „Návrh pana ministra Hamáčka je v rozporu s tím, co jsme řešili na Bezpečnostní radě státu. Není třeba dělat si PR na současné situaci. Upřímně mi to nepřijde zodpovědné,“ sdělil ministr obrany Lubomír Metnar. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se chce nejprve s návrhem seznámit. 

Prodám roušky za 300 tisíc, o ceně nejednám. Obchod se strachem a nouzí

„Návrh chápu. Chceme mít možnost zajistit zásobování lékařů nebo složek integrovaného záchranného systému. Také chceme rychleji přijímat rozhodnutí v závislosti na vývoji situace, což je v zájmu nás všech,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček s tím, že by se mělo předcházet panice.

Opozice je v názorech na smysl nouzového stavu rozpolcená

Předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové připadá návrh na vyhlášení nouzového stavu za přehnaný. „Určitě nechceme situaci zlehčovat, je nutná opatrnost. Na druhou stranu už i tak panuje zbytečná panika. Vláda by se měla zaměřit na dobrou informovanost nemocnic a lékařů, v tom doposud selhává,“ myslí si předsedkyně. 

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek také vyjádřil o návrhu pochybnosti. „Pokud chce ministr vnitra Hamáček vládě navrhnout vyhlášení nouzového stavu, má zřejmě informace, které veřejnost nemá. Kvůli třem nakaženým se nouzový stav nevyhlašuje,“ řekl. 

Roudnická firma začne chrlit statisíce respirátorů měsíčně. Spekulanty odmítá

Podle předsedy lidovců  Mariana Jurečky je vyhlášení nouzového stavu zásadní rozhodnutí. „Samozřejmě neznám všechny informace, které mají členové Bezpečnostní rady státu. Pokud by ale toto vyhlášení mělo vést k tomu, že pro stát, pro ministerstvo zdravotnictví a pro Správu státních hmotných rezerv bude jednodušší zajistit důležité vybavení pro zdravotníky, například roušky, tak tento krok dává logiku,“ sdělil Jurečka. „Jako vicepremiér, ministr vnitra a člen Bezpečnostní rady státu snad ví, co dělá. Je to věc faktů, které má k dispozici,“ podotkl poslanec lidovců Pavel Bělobrádek. 

„Hnutí SPD podpoří každé konkrétní opatření, které bude účinné chránit zdraví a životy našich občanů. Je třeba definovat, co konkrétně vyhlášení stavu nouze znamená pro zvýšení bezpečnosti našich lidí. Pokud je to účinné opatření, pak je vyhlášení na místě. Pokud jde pouze o prázdné gesto, pak jde o krajně politicky nezodpovědné prohlášení pana ministra,“ zodpověděl předseda hnutí Tomio Okamura. 

Vláda může podle ústavního zákona o bezpečnosti České republiky vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. 

Karanténa pro policisty a hasiče

Hamáček také řekl, že policisté a hasiči, kteří se pohybovali v regionech zasažených koronavirem, jdou do čtrnáctidenní karantény. Ministerstvo vnitra to rozhodlo proto, aby zabránilo případnému šíření nákazy a zamezit snížení počtu práceschopných zaměstnanců.

Šéfové policie a hasičů nařídili všem členům sborů, kteří byli v lokalitách zasažených koronavirem, aby nastoupili karanténu bez ohledu na anamnézu.

Se svými návrhy přichází i odbory

Odbory navrhují, aby se při případné rozsáhlejší karanténě kvůli možné nákaze novým koronavirem zavedl v Česku takzvaný kurzarbeit. Stát by tak při omezení či zastavení výroby či provozu zaměstnavatelům přispíval na mzdy pracovníků, aby se jejich příjem nepropadl. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to uvedla v tiskové zprávě.

Při takzvaném kurzarbeitu, který se využívá například za krize, se krátí pracovní doba. Snížený výdělek pracovníkům doplácí stát. Nemusí tak hradit podpory v nezaměstnanost, firma totiž nikoho kvůli omezení produkce nepropustí.

„Může se stát, že některé firmy či poskytovatelé služeb by byli nuceni zastavit výrobu či činnost, a to může vážně dopadnout i na další subjekty a subdodavatské firmy. Bylo by dobře v takovém případě v režimu kurzarbeitu pomoci zaměstnavatelům dotací mezd zaměstnancům s tím, že by nedošlo k propadu jejich příjmů,“ uvedl předák ČMKOS Josef Středula. Podle něj by se díky zachování kupní síly nebrzdila ekonomika.

O opatřeních proti dopadům případné nákazy chtěli odboráři jednat s vládou a zaměstnavateli na dnešní tripartitě. Zasedání se ale přesunulo na 16. března.

2. března 2020

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video