Premiér Andrej Babiš s ministrem vnitra Janem Hamáčkem po schůzce s...

Premiér Andrej Babiš s ministrem vnitra Janem Hamáčkem po schůzce s europoslankyní Michaelou Šojdrovou uvedli, že jí stát dá kontakty do Řecka, aby tam mohla jet hledat syrské sirotky. | foto: František Vlček, MAFRA

Hamáček pohrozil koncem koalice s ANO, když bude zvolen Semín do Rady ČTK

  • 432
Zvolení Michala Semína do Rady ČTK za SPD s pomocí hnutí ANO by podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka bylo obrovským problémem. „Pokud bychom si nebyli schopni věřit v takto základních věcech, tak nemá smysl v tom pokračovat," řekl doslova Hamáček a pohrozil tak ukončením vládní koalice. Premiér Andrej Babiš pro iDNES.cz reagoval, že hnutí ANO Semína nevolí.

Sněmovna minulý týden v prvním kole tajné volby nezvolila nikoho ze čtyř kandidátů na dvě místa v Radě ČTK, která se uvolní 20. června. Nejvíce hlasů získal Michal Semín navržený SPD.

To, že by bylo jeho zvolení Semína pro ČSSD zásadním problémem, potvrdila místopředsedkyně strany, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Celá ta dovolba do Rady ČTK je symbolem aktuálních vztahů v koalici. Volba pana Semína by byla poslední kapka,“ řekla Maláčová.

„Hnutí ANO pana Semína nevolí,“ uvedl pro iDNES.cz premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Prohlášení politiků ČSSD, kteří naznačili, že by koalice při zvolení Semína nepokračovala, označil za zbytečné proklamace. „Já moc nechápu, proč mi pan Hamáček a celá ČSSD pořád vyhrožují tím, že odejdou. Jestli chtějí, můžou to udělat kdykoliv,“ uvedl později Babiš.

Semínova nominace vadí Federaci židovských obcí

Semín se minulý týden objevil na akci nového hnutí Trikolóra, které zakládá poslanec Václav Klaus mladší, jehož vyloučila ODS. Semín také vede ultrakonzervativní sdružení Akce D.O.S.T. a je mimo jiné obviňován z šíření konspiračních teorií a antisemitismu.

Nominace Semína se nelíbí Federaci židovských obcí. Podle ní vystupuje antijudaisticky a dohled nad ČTK by neměl mít nikdo s fundamentalistickým viděním světa. Semín připouští, že z teologického hlediska je k židovství kritický, ale je stoupencem náboženské snášenlivosti.

Semín je například přesvědčeným odpůrcem registrovaného partnerství homosexuálů a kategoricky odmítá jejich snahy, aby mohli také uzavírat manželství. Odmítá také interrupce.

Předseda Akce D.O.S.T. Michal Semín předává protestní nótu na americkém velvyslanectví

Do druhého kola volby členů Rady ČTK spolu s ním postoupili nominanti ANO David Soukup, kandidát ODS Tomáš Mrázek a společný Pirátů a KDU-ČSL Josef Šlerka.

K úspěšné kandidatuře bylo nutných 89 hlasů. Semín jich získal 83, o jeden hlas méně pak obdržel zastupitel hnutí ANO v Praze 3 Soukup. Ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josefa Šlerku volilo 72 poslanců a bývalého předsedu rady Mrázka 36 poslanců.

Do působnosti sedmičlenné Rady ČTK patří jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu. Kandidáty do rady navrhují poslanecké kluby.

ANO a ČSSD budou jednat o koalici

Z výsledků hlasování plyne, že Semína v tajné volbě nejspíš museli podpořit někteří poslanci hnutí ANO, což Hamáčkova sociální demokracie považuje od Babišova hnutí za „koaliční nevěru“, i když Babiš podporu Semína odmítá.

„Jednoduchým propočtem hlasů lze dospět k tomu, kdo jak volil,“ odmítla Babišova slova Maláčová. V úterý večer budou jednat vedení ANO a sociální demokracie o tom, za jakých podmínek může koalice pokračovat.

V pátek se také schází předsednictvo ČSSD a Hamáček na něm může čelit kritice kvůli uzavření koalice s hnutím ANO. Jde totiž o první zasedání širšího vedení strany od debaklu v evropských volbách, v nichž ČSSD neobhájila ani jedno křeslo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video