Personální kroky vlády v demisi nevzbuzují důvěru nového šéfa ČSSD

  • 84
Šéf sociální demokracie Jan Hamáček i po přijetí u prezidenta Miloše Zemana v Lánech preferuje jednání o vládní koalici s hnutím ANO. Zemanovi se nepodařilo přesvědčit Hamáčka, že by pro sociální demokracii bylo lepší, aby nešla přímo do vlády, ale usilovala jen o pozice náměstků.

„Forma, kterou sociální demokracie, preferuje a bude o ní nadále vyjednávat, je forma přímé účasti ČSSD ve vládě,“ řekl Hamáček.

Mluvil ale s prezidentem o všech možných variantách vlády. „U každé jsme se zastavili, probrali jsme možné plusy, možná rizika,“ řekl v Lánech nový předseda sociální demokracie.

Hamáček kritizoval personální kroky, které dělá Babišova vláda v demisi. „Tyto kroky ve mně důvěru nevzbuzují,“ řekl šéf ČSSD k odvolávání šéfů velkých fakultních nemocnic a k tlaku na to, aby skončil šéf GIBS Michal Murín. „Ta rozhodnutí jsou velmi vágně odůvodňována,“ tvrdí Hamáček.

Průběžně chce Zemana šéf ČSSD informovat o jednáních s předsedou ANO Andrejem Babišem, které bude pokračovat ve středu ve 14 hodin. Podle Hamáčka se bude jednat výhradně o programu, nikoli o personáliích.

Prvním testem ochoty ANO vytvořit programově koherentní koalici bude postoj Babišova hnutí k návrhu sociální demokracie, aby se vrátila nemocenská v prvních třech dnech nemoci, s čímž má zatím Babiš problém.

Babiše jako premiéra ČSSD nechce. „Stále trvá naše stanovisko, které máme potvrzeno usnesením sjezdu, je to pro nás zásadní problém,“ řekl lídr ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video