Šéf ČSSD Jan Hamáček a europoslanec Miroslav Poche po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech | foto: Dan Materna, MAFRA

Hamáček se vnitra nevzdá a jedinou variantou na zahraničí zůstal Poche

  • 77
Na dvou židlích se už šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi dlouho sedět nechce. Jednoznačně řekl, že chce zůstat ministrem vnitra a do konce prázdnin vyřešit otázku obsazení ministerstva zahraničí. Hamáček popřel spekulaci některých médií, že by vnitro mohl přepustit pro prvního místopředsedu Jiřího Zimolu.

Jediným kandidátem na ministra zahraničí přitom podle Hamáčka zůstává europoslanec Miroslav Poche, kterého prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat. Místo toho pověřil i vedením zahraničí Hamáčka a Poche se stal v Černínském paláci jen politickým tajemníkem.

„Chci jasně vyvrátit spekulace, které se objevily v médiích, že se chystám odejít z ministerstva vnitra. Já jsem bral svoji roli na ministerstvu zahraničí jako dočasnou,“ řekl iDNES.cz Hamáček. „Jediným kandidátem sociální demokracie je Miroslav Poche,“ uvedl lídr sociální demokracie.

Hamáček nechtěl říci, zda je jednou z variant to, že po jednání předsednictva ČSSD na konci srpna jako ministr zahraničí skončí a že bude tlačit na premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, aby znovu Zemanovi předložil nominaci Pocheho do čela diplomacie.

Prezident Zeman v polovině července řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se na Twitteru ohradil proti zprávě ČTK, když tisková agentura připomněla, že od jmenování druhé vlády Andreje Babiše uplynulo přes 50 dní a Poche je tak nejdéle čekajícím navrženým kandidátem na vládní funkci v samostatné České republice. „Žádný nejdéle navržený kandidát na post ministra neexistuje. Jediné směrodatné je hledisko Ústavy ČR. A z ústavního hlediska prostě není navržen vůbec žádný kandidát. Vláda byla v souladu s Ústavou ČR kompletně jmenována,“ uvedl mluvčí Hradu.

16. července 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video