Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | foto: Michal Klíma, MAFRA

Hackeři tvrdí, že se nabourali do e-mailové schránky premiéra Sobotky

  • 657
Hackeři prolomili soukromou e-mailovou schránku premiéra Bohuslava Sobotky. Stáhli z ní desítky zpráv, ve kterých se projednávají státní i soukromé záležitosti. Případem se začala zabývat policie. Už před Vánoci se hackeři nabourali do premiérova twitterového účtu.

Zveřejněná korespondence, na níž upozornil server Lidovky.cz, se týká například migrace, dřívějších koaličních jednání, prezidentské kampaně, výběru ředitele Českého rozhlasu, situace kolem české ropy v německých skladech, ale třeba také Sobotkovy osobní hypotéky. E-maily zveřejnil xenofobní server White Media.

„Věc šetří Policie ČR, proto se k ní nebudu vyjadřovat. Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit. Vláda bude dál prosazovat program a plnit závazky, které jsme dali občanům naší země,“ napsal úterý odpoledne Sobotka ve svém stanovisku. Policejní vyšetřování potvrdil také mluvčí vlády Martin Ayrer. Pravost e-mailů nechtěl komentovat.

Premiéra dopisovatelé v e-mailech z několika posledních let oslovují oficiálně, ale i jako „milého přítele“ nebo „milého Slávka“. V korespondenci se objevují jména politiků, například ministra financí Andreje Babiše (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové nebo ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD), ale také blízkého Sobotkova přítele, advokáta Radka Pokorného nebo šéfa Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra.

Jeden z korespondentů, politický poradce premiéra Oty Novotného, redakci iDNES.cz odmítl potvrdit, zda e-maily pocházejí od něj.

Vládní komunikace a premiérova hypotéka

Ve zprávách mezi Novotným a Sobotkou se řeší například komunikační strategie vlády ohledně migrace. „Komunikační strategie k migraci navržená MV neodpovídá všem požadavkům nutným pro efektivní komunikaci tohoto tématu,“ stojí ve zveřejněném textu. Novotný vytýká, že se ve vládní strategii zapomíná na komunikaci s občany.

Mezi e-maily je také zmínka o hypotéce, kterou Sobotka splácí, nebo žádost o přidělení „odpovídajícího postu politického náměstka“.

Podle Lidovek.cz jsou minimálně dva zveřejněné e-maily autentické. Mezi korespondenty figuruje člen ČSSD David Sedláček, který potvrdil, že si s premiérem dopisoval. „Ano, s panem premiérem jsem si psal. Obsah e-mailu, který mi popisujete, je stejný jako ten, co jsem psal já,“ řekl Sedláček. Autentický je i e-mail, který psal právník Radek Pokorný šéfredaktorovi Lidových novin Ištvánu Lékovi a který poté poslal premiéru Sobotkovi, dodal server.

Sobotka byl nejspíš neopatrný

Za získáním přístupu do premiérovy schránky na službě Email podle mluvčí Seznamu.cz Ireny Zatloukalové není prolomení zabezpečení služby, ale spíše se někomu povedlo uhádnout heslo k e-mailovému účtu.

„K takovým odhalením hesla může dojít prostým pokusem, a to zejména tehdy, pokud je heslo příliš snadné a nedbá různých doporučení, která právě odhadnutí hesla mají zabránit, případně pomocí sociálního inženýrství či natažením viru do počítače. Pokud sám uživatel naší služby zanedbá svoji bezpečnost, nemůžeme s tím moc udělat,“ dodala.

Získání hesla pomocí viru, pokusným zadáváním nebo krádeží je podle Davida Řeháčka ze společnosti Check Point Software Technologies asi nejjednodušší cestou, jak se do schránky na bezplatné e-mailové službě dostat. Podle něj je spíše zarážející, že tak důležitá osoba jako premiér řeší přes freemail i pracovní věci a že mu nikdo nesdělil související rizika.

„I ve světě freemailů bych ale určitě uživatelům doporučoval využívat tzv. dvoufaktorovou autentizaci, pokud ji služba umožňuje,“ dodal.

Podle informací ČTK už úřad vlády řeší, jak zlepšit zabezpečení Sobotkovy elektronické komunikace.

Pachatelé se skrývají za americkými zákony

Při prosincovém útoku se na Sobotkově Twitteru objevily komentáře vyzývající k nenávisti vůči uprchlíkům. Falešné tweety, které volaly po boji proti uprchlíkům a označovaly je za invazní armádu, zůstaly na profilu předsedy vlády přibližně sedm hodin. Vzkazy obsahovaly i odkazy na články a videa podněcující strach z uprchlíků a nenávist vůči nim (více čtěte zde).

Exministr zahraničí Jan Kavan, kterému se stejná skupina do mailu nabourala v minulosti, řekl, že hackery zažaloval, ale policie mu sdělila, že doména je registrovaná v USA a tamní zákony je chrání. Nedalo se tak dosáhnout ani stažení stránek z internetu, uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video