Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Členové družstva Svatopluk zvažují další trestní oznámení na Monsporta

  19:52
Členové stavebního bytového družstva Svatopluk zvažují v kauze H-System podání dalšího trestního oznámení na konkurzního správce Josefa Monsporta. Některé pozemky podle nich prodával pod cenou. Například 840 tisíc metrů čtverečních udal za 17 milionů korun. O pár let později koupil investor třetinu plochy za 420 milionů.
Advokát a předlistopadový prokurátor Josef Monsport

Advokát a předlistopadový prokurátor Josef Monsport | foto: Ondřej NěmecMAFRA

Krach společnosti H-System po sobě zanechal řadu věřitelů. Více než tisíc lidí uvěřilo, že když jí svěří své úspory, získají bydlení za Prahou. Nyní jim H-System dluží téměř miliardu korun. Podobnou pohledávku má vůči firmě i Komerční banka.

Věřitelé H-Systemu by tedy byli rádi, aby se majetek prodával v konkurzu za nejvyšší možnou cenu, ale některé transakce podle nich vyvolávají pochyby, zda tomu tak vždycky bylo. Konkurzní správce například v roce 2002 prodal 842 tisíc metrů čtverečních půdy u obcí Lichoceves a Noutonice u Prahy za 17,5 milionu korun. Byla to prý nejvyšší nabídka.

O rok a půl později koupila pozemek společnost Highbury a.s. za 170 milionů korun. Po čtyřech letech třetinu plochy získala irská firma za 420 milionů. Podle věřitelů skutečná hodnota pozemků přesáhla jednu miliardu korun.

Prodej schválil konkurzní soud i věřitelský výbor. Monsport tvrdil, že šlo o ornou půdu, a proto se pozemky jako orná půda i prodávaly.  K tomu se přiklonil i soud. Nesouhlasí s tím ale člen družstva Svatopluk Ivan Král.

„Byla tam fyzicky orná půda, ale bylo tam územní rozhodnutí pro zhotovení inženýrské sítě. Na drtivé většině pozemků se hned něco postavilo. Ve vedlejší vesnici Statenice se to prodalo za 12 milionů a firma Ballymore tam vybudovala luxusní domy,“ uvedl Král.

Podle dokumentů, které měl iDNES.cz k nahlédnutí, se skutečně pozemky ve Statenicích prodaly za 12,5 milionu. Poté, co na ploše o výměře 70 tisíc metrů čtverečních vznikla luxusní rezidenční čtvrť, vzrostla hodnota půdy na 140 milionů korun.

O prodeji informoval malý inzerát

Do majetku společnosti H-System spadala i vila v centru obce Lichoceves. K obyvatelnému prvorepublikovému objektu připadal i pozemek o rozloze jednoho hektaru. Nový majitel je získal za 3,2 milionu. Později ještě přikoupil přilehlé tři hektary půdy. Získal je za pouhých 500 tisíc. Vilu i s pozemky o pár let později prodal za 41 milionů. 

Podobně správce konkurzní podstaty podle věřitelů naložil i s pozemky v pražské Troji nebo Libni. O prodeji majetku Monsport informoval většinou malým inzerátem v novinách a pak čekal, kdo se přihlásí do výběrového řízení. Zpravidla se našel jeden nebo dva zájemci, z nichž majetek získal ten, kdo nabídl více.

Všechny obchody schválil výbor věřitelů. V něm byli většinou zástupci firem a úřadů. Představitelé družstva Svatopluk byli z výboru v roce 2001 vyloučeni.

Soud také posvětil, aby se většina majetku prodávala mimo dražbu. Z hlediska práva jsou tedy všechny transakce v pořádku. Proto věřitelé neuspěli ani v roce 2004, kdy na správce konkurzní podstaty a věřitelský výbor podali trestní oznámení. Policie celou věc prošetřovala, ale nakonec ji odložila.

Oprašují staré kauzy, reaguje Monsport

Nyní Král zvažuje, že by trestní oznámení znovu podal. Věřitelé vnímají prodej majetku společnosti H-System i po řadě let jako křivdu. „Jsem naprosto přesvědčený o tom, že to bylo tunelování konkurzu. Šlo podle mě o konkurzní tunel,“ řekl člen družstva Svatopluk Martin Junek.

S cenami, za které se nemovitosti prodávaly, nesouhlasil ani viceprezident Asociace realitních kanceláří Miroslav Duda. „Majetek se prodával pod cenou. Prodeje se jevily jako silně nevýhodné. Stačí se podívat, co je na těch pozemcích teď. Není možné to srovnávat se současnými cenami, ale i tehdy se to prodávalo pod cenou a za tím názorem si stojím,“ řekl nyní Duda. 

„Nejvíc mě štve, že v době, kdy se ty majetky prodávaly a lidé na to upozorňovali, tak to nikoho z politiků nezajímalo. Nikde neměli zastání. Teď to všichni řeší, když už je pozdě,“ upřesnil.

Věří, že kdyby nemovitý majetek nebyl rozprodaný pod cenou, situace věřitelů by dnes byla lepší. 

Monsport iDNES.cz řekl, že je to stará záležitost. „Svatopluku dochází argumenty, a tak se snaží oprašovat a recyklovat staré kauzy, za které mě v minulosti opakovaně udávali a dokonce si na poslední udání vypůjčili i senátora Jiřího Čunka. Všechny věci byly policií řádně prošetřeny, a protože byly shledány jako nesmyslné, tak byly odloženy,“ uvedl advokát.

Kauza H-System

listopad 1993 - Podnikatel Petr Smetka založil stavební firmu H-System, která měla stavět cenově dostupné rodinné domky.

1995 - Výstavba prvních domků ve Velkých Přílepech a Horoměřicích u Prahy. Firma dokončila zhruba 30 rodinných domů.

září 1997 - Věřitelé podali návrh na konkurz. Byl vyhlášen v listopadu 1998.

říjen 1997 - Část poškozených klientů založila Stavební bytové družstvo (SBD) Svatopluk s cílem pokračovat ve výstavbě. Správce konkurzní podstaty K. Kudláček to za určitých podmínek povolil, nástupce Josef Monsport však později vyzval obyvatele, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Ze získaných peněz měly být uspokojeny pohledávky všech věřitelů.

prosinec 1999 - Policie obvinila v souvislosti s krachem H-Systemu z podvodu Smetku a tři někdejší manažery J. Vítka, J. Eliáše a L. Tůmu.

červenec 2000 - Začalo trestní stíhání dvou představitelů SBD Svatopluk I. Krále a P. Středy. Podle žalobce navzdory konkurzu vyvedli z H-Systemu část majetku.

srpen 2001 - Na Smetku a tři exmanažery H-Systemu podána obžaloba pro podvod. V kauze přišlo minimálně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

únor 2004 - Soud vyměřil Smetkovi 12 let vězení, Vítkovi, Eliášovi a Tůmovi 9,5 roku. Představitelé SBD Svatopluk Král a Středa dostali podmíněné tresty v délce 3 a 2 let.

leden 2013 - Kvůli amnestii prezidenta soud zastavil stíhání Vítka, Tůmy a Eliáše. Smetky se amnestie netýkala. 

leden 2015 - Pražský městský soud rozhodl, že klienti H-Systemu nemusí vyklidit byty v Horoměřicích dostavěné z vlastních prostředků. 

červen 2015 - Pražský vrchní soud zamítl žalobu správce konkurzní podstaty Monsporta o vyklizení domů v Horoměřicích.

říjen 2016 - Zakladatel H-Systemu Smetka byl po 12 letech propuštěn z vězení. Odpykal si celý trest.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...