Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gynekologové si přilepšují. Kromě 30 korun chtějí i tisícikorunový poplatek

  10:42
Pacientky přijímáme, ale ročně nám zaplatíte 1 000 korun. Takovou větu slyší ženy v ordinacích některých pražských gynekologů a gynekoložek. Část lékařů si v metropoli kromě regulačních poplatků začalo účtovat i další peníze. A to buď jedenkrát ročně, nebo při každé návštěvě ordinace. iDNES.cz zmapoval několik případů.
Ilustrační snímek

Ilustrační fotografie - Gynekologie | foto: Profimedia.cz

Podle právníka, pojišťovny i ministerstva zdravotnictví mohou takovým jednáním za určitých podmínek lékaři porušovat zákon.

Platbu avizuje v ceníku na svých webových stránkách například jeden z lékařů z Prahy 6. "Balíček služeb nehrazených zdravotními pojišťovnami - roční poplatek 1 000 Kč," stojí v ceníku.

"Máme roční poplatek. Jsou v tom ultrazvuky, přednostní objednání, objednání na čas a jednorázová gynekologická zrcadla," dostane se vysvětlení ženě, která se v ordinaci telefonicky zeptá, proč by měla tisícikorunu platit. Personál také v telefonu potenciální pacientku poučí, že částku bude platit každý rok.

Například ultrazvuk a vyšetření pomocí zrcadel jsou součástí preventivní prohlídky. Pokud je žena pojištěná a lékař má s pojišťovnou smlouvu, vyšetření proplácí zdravotní pojišťovna. "Máte to hrazené pojišťovnou, ale my máme více než pět tisíc klientů, takže každý, kdo k nám chce, musí zaplatit tento poplatek," odvětí personál ordinace na dotaz potenciální pacientky, zda ultrazvuk a "zrcadla" nehradí pojišťovna.

počty gynekologů

ČR (rok 2009)
- počet žen: 5 349 616
- počet gynekologů:
1 211,26 (ambulatní péče, přepočet na plný úvazek)

Praha (rok 2009)
- počet žen: 637 935
- počet gynekologů: 200,43 (ambulatní péče, přepočet na plný úvazek)

Zdroj: ÚZIS ČR

Podle ministerstva zdravotnictví by lékaři kromě regulačních poplatků (tedy 30 korun za vyšetření) peníze požadovat neměli. "Mohou žádat přímou úhradu po pacientovi pouze v případě, že nemá uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou a nejedná se o nutnou a neodkladnou péči," řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršen.

V případě, že by si nechal lékař zaplatit například za preventivní prohlídku, může jít podle osloveného právníka o trestný čin. "Pokud lékař vědomě požaduje po pojištěnci přímou platbu za hrazenou péči, jedná protiprávně a vystavuje se široké škále sankcí. Takové jednání totiž naplňuje znaky trestného činu podvodu," domnívá se Ondřej Dostál ze sdružení Platforma zdravotních pojištěnců ČR.

Výjimkou jsou podle právníka ordinace, které výběr peněz podmiňují nadstandardní službou. To je případ jedné z ordinací v Praze 4, kde rovněž od pacientek jedenkrát ročně inkasují 1 000 korun. "Poplatek je za to, že posíláme recepty domů pacientkám, objednáváme i ve večerních hodinách, pro těhotné máme 3D ultrazvuk, upozorňujeme formou SMS na prevenci, posíláme SMS výsledky prevence, komunikujeme s pacientkami SMS i emailem," vysvětlí po telefonu pracovnice ordinace.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek podobné praktiky zaznamenal v ordinacích gynekologů i zubařů. "Domnívám se, že v současnosti se netýkají většího množství ordinací," řekl iDNES.cz s tím, že podobných plateb bude v budoucnu zřejmě přibývat. "Je to důkazem toho, že lékařů máme nedostatek a zdravotní pojišťovny platí úkony neadekvátně. Je potřeba si uvědomit, že doba levného a kvalitního zdravotnictví skončila. Buď bude zdravotnictví špičkové a pak si pacienti zaplatí, nebo nebude kvalitní a bude bez přímých úhrad pacientů," dodal.

Pacientky si nestěžují

Předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák, který ordinuje v Brně, se zatím s podobným přístupem gynekologů nesetkal. "V našich ordinacích nepodmiňujeme převzetí do péče zaplacením žádné částky. Nikdy jsem se nesetkal se stížností od pacientky, že není spokojená s péčí, protože ji podmiňují zaplacením poplatku," řekl iDNES.cz Dvořák.

Pacientky si nestěžovaly ani ministerstvu zdravotnictví, České lékařské komoře, sdružení zdravotních pojištěnců nebo Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), která pojišťuje více než polovinu obyvatel ČR.

O poplatku se ale diskutuje na několika internetových diskuzích. "Roční poplatek 1 000,- je sice dost, když tam jdete jednou za čas, ale vím, že když budu potřebovat objednat se ze dne na den nebo cokoli jiného, tak mi vyhoví," píše například o gynekologické ordinaci v Praze-Uhříněvsi jedna z diskutujících na fóru znamylekar.cz.

Žádná z institucí se proto chováním některých pražských gynekologů nezabývala. "Registrační poplatky lékař nemá právo vybírat, stejně jako by neměl vymáhat na pacientovi ´sponzorský dar´. Jestliže však pacient dar uhradí, není v možnostech pojišťovny lékaře za to postihnout, protože situace se jeví jako souhlasný krok pacienta," uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Ukrajina, Izrael, Tchaj-wan a... TikTok. V Kapitolu začalo ostře sledované jednání

20. dubna 2024  15:42

Americká Sněmovna reprezentantů by dnes po měsících odkladů měla hlasovat o balíku pomoci Ukrajině,...

Nehoda se sportovním veteránem na D10 přerušila na hodinu dopravu

20. dubna 2024  14:23,  aktualizováno  15:40

Nehoda dvou aut uzavřela před sobotním polednem dálnici D10 na 33. kilometru ve směru na Turnov....

Policie překazila konflikt Baníkovců se Sparťany, několik fanoušků zajistila

20. dubna 2024  15:12

Policie před dnešním fotbalovým utkáním Sparty s Baníkem Ostrava zajistila osm fanoušků hostujícího...

Rypouše odvezli od lidí do bezpečí. Za týden se vrátil, urazil 200 kilometrů

20. dubna 2024  14:52

Mladý rypouš si během posledního roku v kanadském městě Victoria vysloužil status celebrity. Poté,...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...