Není jasné ani to, kdo 31 procent akcií ve společnosti Moravia Energo dnes vlastní. Richard Kučík, Stanislav Gross, nebo někdo úplně jiný?

Není jasné ani to, kdo 31 procent akcií ve společnosti Moravia Energo dnes vlastní. Richard Kučík, Stanislav Gross, nebo někdo úplně jiný? | foto: Michal Sváček, MF DNES

Grossovi prý na akcie půjčil podnikatel Kučík

  • 1048
Objevil se další člověk, kterému Stanislav Gross možná dluží peníze. Podle serveru Aktuálně.cz je jím obchodník s elektřinou a Grossův známý Richard Kučík. Údajně splatil Grossův dluh ve výši téměř 13,5 milionu korun, který expremiérovi nejspíš vznikl, když si pořizoval podíl ve společnosti Moravia Energo.
Grossovy akcie

Podobné informace získala v úterý i MF DNES, nepodařilo se jí je však ověřit ani u Stanislava Grosse, ani Richarda Kučíka. Celý den nezvedali telefon ani neodpovídali na SMS.

Není tedy jasné ani to, kdo 31 procent akcií ve společnosti Moravia Energo dnes vlastní. Richard Kučík, Stanislav Gross, nebo někdo úplně jiný? A pokud patří i nadále expremiérovi, proč mu jeho známý pomohl?

Společný známý Richard Kučík byl spolumajitelem firmy Czechpol, která v roce 2000 založila spolu s Třineckými železárnami společnost Moravia Energo. Část podílu, kterou společnost vlastnila, doputovala letos až ke Stanislavu Grossovi.

Expremiér Gross a podnikatel Kučík, který je jen o rok mladší než on, mají jednoho společného známého, Roberta Sýkoru, který před sedmi lety rozhodoval coby náměstek ministra průmyslu o dění v energetice.

A od Czechpolu právě Sýkora koupil přes prostředníka podíl v Moravii Energo a letos ho prodal Grossovi. Ten měl akcie energetické firmy získat zhruba za dvacet milionů korun a na téměř celou sumu si údajně vzal půjčku.

V minulých dnech Grossovi hrozilo, že o akcie přijde. Společnost Key Investments, která mu údajně peníze půjčila, ho minulé pondělí požádala, aby jako záruku dodal 13,5 milionu korun.

V tu chvíli se o akcie Moravie Energo začal zajímat ocelářský magnát Tomáš Chrenek, který stojí za většinovým podílem v této firmě a ovládl by tak celou společnost.

Nakonec však Gross přes prostředníky peníze splatil. Podle informací MF DNES si prostředníci nyní najali další společnost, která teď "Grossovy" akcie nabízí dalším investorům.

Pokud by se podařilo najít dobrého kupce, mohl by Gross na celé transakci významně vydělat. Akcie získal jen za dvacet milionů, hodnotu však mají více než desetinásobnou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video