Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grossova manželka měla zdarma audi

  9:41
Ministr vnitra Stanislav Gross před půldruhým rokem prosadil ve vládě nákup osmnácti limuzín Audi za padesát milionů korun a jeho žena Šárka Grossová se stala čestnou VIP osobou, která dostala od dovozce Audi právo k dočasnému bezplatnému užívání vozu této značky. Je to další střet zájmů, který MF DNES v rodině Grossových objevila poté, co se začala zabývat jejich majetkovými poměry.

Kromě toho Grossová spolupracuje s uměleckou agenturou GOJA Františka Janečka - shání sponzorské příspěvky od firem, které se ucházely či ucházejí o privatizaci státních podniků.

To, že manželka ministra vnitra dostala k dispozici stříbrný sportovní vůz Audi TT (pořizovací cena začíná na 1,2 milionu korun), potvrdili zástupci automobilky a nakonec i sám Gross. "Rozhodně to nesouviselo s tím, že vláda nakoupila od Audi několik vozů," vzkázal ministr po svém spolupracovníkovi Zdeňkovi Šarapatkovi.

Lidé, kteří viděli Grossovou jezdit v půjčeném audi, uvedli, že auto měla několik měsíců. "Pak někdo ministra upozornil, že nepůsobí dobře, když jeho žena jezdí v autě půjčeném od firmy, které on pomohl k zakázce," řekl jeden ze svědků.

Agentura AC+C, která mediálně zastupuje dovozce Audi (firmu Import Volkswagen Group), po celodenním zjišťování zaslala stručnou odpověď: "Společnost Audi disponuje parkem předváděcích vozů, které zapůjčuje ke krátkodobým seznamovacím jízdám VIP klientele. V rámci tohoto programu byl vůz na několik dnů zapůjčen i paní Grossové."

Na otázku, odkdy dokdy měla manželka ministra vnitra vůz k dispozici, už odmítli odpovídat. "Bližší podrobnosti považujeme za interní záležitost," uvedl Jan Klíma z agentury AC+C.

Ani marketingový ředitel Tomáš Velek, který má ve firmě Import Volkswagen Group na starosti půjčování aut, nebyl ochoten termín upřesnit: "Projednávali jsme to s mediální agenturou a víc k tomu nemohu dodat." Právě odpověď na tuto otázku by přitom ukázala, jak dlouhou dobu mohla Šárka Grossová s autem skutečně jezdit.

Stanislav Gross se nejprve snažil případ bagatelizovat, když po spolupracovníkovi Šarapatkovi vzkazoval, že audi měla manželka jen na víkend, když bylo její auto v garanční opravě.

Firma Auto Exner, od níž si Grossová loni koupila vůz Volkswagen Golf, přitom na svých internetových stránkách uvádí, že klientům v případě oprav půjčuje vůz typu Golf. Po tomto a dalším upozornění, že firma tvrdí něco jiného (půjčili jsme jí to, protože je VIP osoba), Šarapatka znovu mluvil s ministrem a výsledek byl: "Pan ministr si to přesně nepamatoval. To předchozí vyjádření tedy nepoužívejte. V každém případě takové služby dnes autoprodejci poskytují bez ohledu na postavení zákazníka."

Osmnáct vozů Audi, jejichž nákup vláda schválila na Grossův návrh na podzim 2000, pochází z kolony limuzín využívaných během zasedání finančníků na MMF v Praze. Po jeho skončení vláda chtěla původně koupit 70 aut, z úsporných důvodů však zůstala jen u osmnácti. Limuzíny Audi kabinet nakoupil se slevou.

Michal Burian z organizace Transparency International, která monitoruje korupční jevy ve společnosti, k problémům rodiny Grossových uvedl: "Takové chování je za hranicí přípustnosti v západní Evropě, ale u nás je to stále vnímáno jinak."

Grossovi nejsou z politiky jediní, komu dovozci či výrobci aut v minulosti vyšli vstříc. Byl to například Jan Ruml (US-DEU), který měl coby ministr vnitra na několik měsíců půjčené rovněž audi a přišlo se na to díky tomu, že mu auto ukradli. Ale nejznámější byl případ bývalého místopředsedy ODS Petra Čermáka, který v roce 1994 zdarma využíval mercedes od bratrů Helbigových, vyšetřovaných pro podvody.

Právě Čermáka si vzal na mušku Miloš Zeman jako šéf tehdy opoziční ČSSD. Na Čermákovu adresu v roce 1994 podle archivu ČTK mimo jiné pronesl: "Dělá z veřejnosti idioty tvrzením, že za to nic neslíbil."

Jaképak spiknutí, na manželku upozornil sám ministr

Nejpopulárnější politik Stanislav Gross se dostal do nezvyklé situace: ukázalo se, že on i jeho manželka dokážou využívat exkluzivního postavení člena vlády. Ať jde o bezplatné užívání luxusního auta či o placené získávání sponzorů v řadách zájemců o privatizaci.

Gross reagoval tak, jak to politici často dělají - označil se za předem vytipovanou oběť politických tahanic. "Dost mně vadí, pokud se někdo, když už nemůže na mě, začíná trefovat do manželky, která je notabene v jiném stavu a nepochybně nemá žádné možnosti, jak se bránit," reagoval v sobotním vydání Práva na páteční článek v MF DNES, že Šárka Grossová shání pro agenturu rodinného přítele Františka Janečka sponzory, často firmy, které chtěly, aby jim vláda, v níž sedí Stanislav Gross, prodala státní majetek.

Grossovo okolí už dokonce spekuluje, že za zveřejněnými informacemi stojí šéf tajné služby Jiří Růžek společně s předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou, který se tak prý snaží omezit Grossův vliv ve straně. Všechno vedle. MF DNES neinspiroval nikdo jiný než Gross sám.

Že o podnikání své ženy nechtěl nikdy moc mluvit, bylo jasné z několika dřívějších rozhovorů. Ale teprve když v lednu v Magazínu DNES oznámil, že se jeho ženě po roce a půl podnikání daří vydělávat větší peníze než jemu ve vládě (tedy nad 75 tisíc korun měsíčně), začal se kdekdo ptát: jak to bývalá učitelka v mateřské škole a provozní v parlamentní restauraci dokázala?

Šárka Grossová odmítla osobní schůzku, kterou jí MF DNES na toto téma nabídla. Nakonec souhlasila jen s písemnými otázkami. V odpovědích se jako o jediném zdroji svých příjmů zmínila o práci distributora výroků firmy Amway, jenže aby z tohoto obchodování měla takový plat, o němž mluvil její manžel, musela by podle lidí z firmy prodávat saponáty a kosmetické přípravky takřka sedm dnů v týdnu od rána do večera.

Neznělo to příliš věrohodně, což nejspíš uznal i sám ministr vnitra, když jej Jana Bobošíková v televizní Sedmičce podrobila "výslechu". Ihned tedy zmínil, že Amway vlastně není jediný zdroj manželčiných příjmů. "Má také živnostenský list na kulturní a společenské programy," vypadlo z něj najednou.

Že by Šárka Grossová pořádala kulturní pořady? O tom nikde žádná zmínka nebyla. Až na to, že byla loni v září patronkou dvou charitativních představení muzikálu Popelka v produkci agentury GOJA. Z toho však sotva mohla mít příjem a sotva by k tomu potřebovala živnostenský list...

Při dalším prověřování se ukázalo, že Grossová má s agenturou GOJA i jiné zkušenosti. Kontaktovala firmy, které posléze daly peníze na Popelku nebo koncerty Karla Gotta a Heleny Vondráčkové. O jaké společnosti jde, bylo jasné z plakátů a letáků: Agrofert, Třinecké železárny, Mostecká uhelná společnost, T-Systems... Firmy, které se ucházely či stále ucházejí o privatizaci státních podniků, a jsou proto víc než jiné závislé na přízni ministrů.

Sotva tato informace vyšla v novinách, jako by Stanislav Gross zapomněl, že "kulturními a společenskými programy" chtěl před pár týdny v televizi vysvětlit vysoké výdělky své ženy. Nyní mluví jen o manželčině bezplatné spolupráci s Janečkem při přípravě charitativních představení. Sponzory pro muzikál a koncerty tedy sháněla bez nároku na přirozenou provizi?

Mimochodem: spojitost mezi Šárkou Grossovou a agenturou GOJA je i v případu Audi. Zatímco Grossová měla možnost jezdit autem zadarmo, Janečkova agentura dostala loni dva vozy Audi se slevou - výměnou za to, že bude dělat reklamu prodejci aut. 


Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...