Stanislav Gross

Stanislav Gross | foto: Michal Sváček, MF DNES

Gross v politice skončil, bude z něj právník

  • 415
Předseda ČSSD Stanislav Gross skončil s vrcholnou politikou. Členům Ústředního výkonného výboru ČSSD oznámil, že příští týden rezignuje na funkci předsedy strany a že nebude ani kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Od října bude pracovat jako právník.

Jméno firmy, kde bude působit, ale Gross odmítl před novináři upřesnit.

"Stanislav Gross rezignoval. To je všechno, co vám řeknu," řekl iDNES zaskočený místopředseda sociálních demokratů Martin Starec. Gross překvapil nejen jeho. Ještě nedávno tvrdil, že hodlá být středočeským volebním lídrem.

Ústřední výkonný výbor sociálních demokratů se nesešel kvůli Grossovi. Jeho úkolem je vybrat volebního lídra. Předsednictvo už den předem doporučilo do čela volební kandidátky premiéra Jiřího Paroubka. Podle průzkumů je nejpopulárnějším politikem v zemi a zvedá ČSSD i volební preference.

Paroubek: je to od Grosse oběť
"Můj odchod prospěje sociální demokracii," řekl Gross mimo jiné svým spolustraníkům. "Sociální demokracii jsem obětoval 15 let života a vždy mi bude záležet na úspěchu strany," řekl dále. Přirovnal se k raněnému vojákovi, kterého musí jednotka obětovat v zájmu splnění úkolu.

Gross v projevu naznačil, že by se vedení strany měl ujmout ministr financí Bohuslav Sobotka, který je nyní prvním místopředsedou strany. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že premiér Jiří Paroubek na tomto zasedání výkonného výboru získá silný mandát jako celostátní volební lídr ČSSD.

Paroubek si vzápětí vzal slovo a ocenil Grossův krok, který označil za velkou osobní oběť. "To je výzva k jednotě a akci," okomentoval to Paroubek. "Věřím, že se Stanislav Gross do politiky vrátí. Během těch pár let, co možná bude jeho absence v politice trvat, se na mě může kdykoliv obrátit. Má moji podporu, řekl Paroubek.

"Pokud mě dnes ústřední výkonný výbor potvrdí jako volební jedničku, povedu ČSSD k vítězství," dodal Paroubek.

Paroubek: Nebojím se předčasných voleb
Premiér se v proslovu před členy vedení strany opět tvrdě pustil do Kalouskových lidovců. Zopakoval, že je považuje za nespolehlivé koaliční partnery. "Oni se vidí v koalici s někým jiným," dodal. Krátce poté oznámil, že podpoří předčasné volby, pokud je budou lidovci či ODS chtít. - více zde

Stranu povede Sobotka
Šéf sociálně demokratických poslanců Michal Kraus nepředpokládá, že by Grossův odchod vyvolal ve straně zmatky. "Stanislav Gross se stáhne do ústraní a věnuje všechny síly očištění svého jména," řekl. "ČSSD půjde do voleb velmi pravděpodobně s volebním lídrem Jiřím Paroubkem," dodal.

"Vedení strany se automaticky ujímá první místopředseda. To je ministr financí Bohuslav Sobotka," řekla iDNES Lucie Vaverová. "Stranu povede pravděpodobně až do řádného sjezdu v roce 2007," dodala.

Svolání mimořádného sjezdu nedoporučil Jiří Paroubek. "To není signál ke svolání mimořádného sjezdu," uklidnil v projevu členy vedení strany.

Grossův pád dokonán
Gross zažil letos strmý politický pád. Nejprve kvůli nejasnostem kolem financování svého bytu odstoupil po tlaku veřejnosti i koaličních partnerů z funkce premiéra. Nedávno se ocitl uprostřed aféry kolem prodeje Unipetrolu, kde se spekuluje o mnohamilionových úplatcích.

Co řekl Stanislav Gross

"Sociální demokracie je hnutí, které je podle mého názoru nejlepším receptem pro budoucnost České republiky. A já nemám právo v době, kdy jsem nesmyslnými kauzami skandalizován, kdy v té mediální kampani, štvanici nejsem schopen efektivní obrany, riskovat osud tohoto hnutí."

"Život nekončí, chci teď nějakou dobu žít normálním občanským životem, a pak se uvidí."

"Rozhodl jsem se už před týdnem. Můj odchod prospěje sociální demokracii"

"Sociální demokracii jsem obětoval 15 let života a vždy mi bude záležet na úspěchu strany."

zdroj: ČTK



,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video