Gross nabídl demisi. ČSSD je proti

  • 20
Stačilo málo a vládní krize mohla být možná vyřešena. Kdy? V sobotu, na jednání předsedy ČSSD a premiéra Stanislava Grosse s šéfy krajských organizací jeho strany. Gross si totiž hned na začátku jednání vzal slovo a přednesl variantu číslo jedna, jak by šla krize vyřešit - jeho odstoupením.

PŘÍLOHA:
Vládní krize:
- varianty vývoje
- rozložení sil poslanců

"Řekl, že aby bylo jasno, on nehodlá blokovat současnou situaci a je ochoten odstoupit z postu premiéra," sdělil MF DNES jeden z účastníků, který si nepřál být jmenován.

Jenže odpověď byla jednoznačná. Přibližně z dvaceti lidí se vyslovil pro Grossovu demisi jediný.

Zdá se to tedy jako neřešitelný problém. Lidovci i sociální demokraté naposled v pondělí ujišťovali, že se určitě nakonec dohodnou a vláda bude pokračovat. Jenže zároveň se kategoricky liší v tom nejdůležitějším - v názoru na setrvání premiéra ve funkci.

"Za premiérem jednoznačně stojíme, od toho neupustíme. Je fikce, že bychom podpořili naši vládu bez Grosse," řekl šéf poslanců ČSSD Michal Kraus, jinak velký zastánce pokračování koalice. A předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek dodal: "A my v žádném případě neustoupíme od našeho stanoviska, že premiér Gross by měl odstoupit."

Je možné, aby se dva lidé s tak odlišnými názory dohodli? Jak se můžou dohodnout jejich strany? Z názorů, které MF DNES v pondělí získala, se přece jen rýsuje určitá domluva. Když se strany nedokázaly dohodnout na společném prohlášení, tak si roztržku uzavře každá zvlášť.

"Obě strany by udělaly určité ústupky a vydaly každá samostatné prohlášení v tom smyslu, že si přejí pokračování současné vládní koalice," říká Kraus.

O tom, že ČSSD chce pokračování koalice, svědčí i pondělní utajovaná schůzka Grosse, šéfa sněmovny Lubomíra Zaorálka a Krause. Tedy zastánců pokračování nynější vlády. Místopředseda strany Zdeněk Škromach, který žádá odchod lidovců, chyběl. "Ani o tom jednání nevím," sdělil.

Pokud by se lidovci se sociálními demokraty nedohodli, přišel by na řadu zřejmě plán číslo dvě -hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně.

Tuto variantu prosazují někteří šéfové krajských organizací ČSSD. "Zatím jsme v menšině, ale to neznamená, že nebudeme ve většině během velmi krátké doby. Zejména pokud zkrachují jednání s lidovci," říká předseda ČSSD na Zlínsku Josef Vacula. A dodává, že sociální demokraté nemíní jednat s lidovci donekonečna. (V pondělí večer Vacula, který nesouhlasí s postupem při řešení vládní krize, oznámil, že rezignuje na funkci šéfa zlínské ČSSD.)

Sociální demokraté tvrdí, že právě hlasování o důvěře by donutilo lidovce jít s barvou ven. "Kalousek by musel jasně ukázat, zda je pro koaliční vládu, nebo není," míní předseda severomoravské ČSSD Petr Vícha.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video