Místopředseda KSČM Stanislav Grospič

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič | foto: František Vlček, MAFRA

Grospič se omluvil za slova, že oběti okupace 1968 byly z dopravních nehod

  • 586
Místopředseda KSČM Stanislav Grospič se omluvil za výrok k obětem srpna roku 1968. Vystoupení označil za nešťastné, vstup vojsk zemí bývalé Varšavské smlouvy byl podle něj špatný. O obětech invaze a okupace Československa po 21. srpnu 1968 před tím tvrdil, že to byly vesměs oběti dopravních nehod. „Velice se za svoje vyjádření omlouvám,“ řekl Grospič.

V krátkém vystoupení před jednáním Sněmovny řekl, že nikdy nehanobí oběti s poškozeným zdravím včetně ztráty života. „Nikdy bych si nedovolil znevážit, hanobit a neuctít jakékoliv poškození lidského zdraví včetně ztráty lidského života. Nikdy jsem se k takovým názorům a myšlenkám nesnížil, jsou pro mě osobně nepřijatelné a cizí. Nebylo tak ani myšleno mé nešťastné vyjádření,“ uvedl místopředseda KSČM a šéf mandátového a imunitního výboru.

Grospič svými původními slovy o tom, že nešlo o oběti okupace, ale dopravních nehod, reagoval na přijetí zákona, podle nějž má být nově v kalendáři uveden 21. srpen jako Den památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Schválila to Sněmovna hlasy všech stran s výjimkou KSČM. Z komunistů zákon podpořil jediný, Jiří Dolejš.

„Základní premisa z našeho pohledu souvisí s tím, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný ten moment, to jsme řekli několikrát, ale nebyla nijak odzbrojena Československá armáda, bezpečnostní složky, likvidována státní moc, například jako v případě okupace nacistickým Německem. Tedy, jedná se o vstup zahraničních vojsk, který nebyl šťastný. Největší problém s tím měla samotná komunistická strana. Bylo to díky tomu, že vedení komunistické strany, tehdy v čele s Alexanderem Dubčekem, nezvládlo danou situaci a ty oběti, které jste tady zmiňovala, to byly oběti, které vesměs pocházely z dopravních nehod. Čili samozřejmě, myslím si, že si zaslouží vzpomínat, vyjádřit jim úctu. Ale nebyly to oběti žádných ozbrojených bojů nebo aktivního ozbrojeného boje,“ řekl místopředseda KSČM Grospič,  který patří k ortodoxnímu křídlu strany, o zákoně v debatě Českého rozhlasu.

Komunisté ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD. Jejich hlasy premiér Andrej Babiš potřebuje pro schválení rozpočtu i daňového balíčku. Od slov svého místopředsedy se nijak nedistancovali.

Podle informací iDNES.cz má Grospič ambici usilovat v příštím roce o post šéfa strany a nahradit současného předsedu Vojtěcha Filipa. Zatím to veřejně nepotvrdil. Zájem vést stranu vyhlásil současný první místopředseda Petr Šimůnek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video