Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za dřívím, které farář v Broumově protopil, se skrývala gotická malba

  7:00
Místnost plná dříví stačila faráři Martinu Lanžimu v Broumově na několik zim. Za hromadou dřeva se přitom skrývala cenná gotická nástěnná malba Posledního soudu stará skoro 700 let. Teď by se mohla malba ve faře proměnit v turistickou atrakci.

Gotické fresce ublížil prach i předešlá neumělá oprava. Výjev z Posledního soudu | foto: Archiv farnost Broumov

Církev už shání peníze na obnovu fresky, aby ji mohla zpřístupnit. "Tuhle neobývanou část fary pamatuji jen s haldou dříví, občas se tam schovávaly kočky. Byl jsem zvědavý, takže když jsem viděl fresku, ptal jsem se na názor restaurátorů. Historik umění Jan Royt ji označil za unikátní záležitost," řekl farář Martin Lanži, který v Broumově působí šest let.

O fresce s motivem Posledního soudu už odborníci věděli několik let, ale profesor Royt teď poukázal na její jedinečné zpracování. Tím daleko přesahuje region a ani v republice nemá srovnání.

Římskokatolická farnost uvažuje, že nechá malbu restaurovat a bude ji ukazovat jako další turistickou zajímavost lidem, kteří přijeli do zdejšího benediktinského kláštera. Budou si moci projít dřevěný kostelík, klášter, náměstí, a až se budou vracet k autobusu, prohlédnou si i gotickou malbu.

Farnost zatím nechala provést restaurátorský průzkum a požádala o peníze z havarijního fondu ministerstva kultury, krajského grantu i z nadací. Pokud by získala potřebných 600 tisíc korun, mohla by fresku restaurovat během dvou let.

Mohla to být kostnice i kaple

Podobenství je běžné na chrámech v Evropě

Podle odborníka Royta se motiv panen ve scéně Posledního soudu objevuje na chrámových portálech už v románské době a velmi se rozšířil ve 13. století. Deset panen se objevuje třeba na dómu v Magdeburku a na katedrálách ve Štrasburku či Erfurtu.

Jediné vyobrazení moudrých a pošetilých panen v Česku se nachází na malbách z doby kolem roku 1320 v kostele Narození Panny Marie v Dolním Bukovsku.

Do prostoru s malbou se vstupuje přes zahrádku u fary. Místností se jde asi tři metry v úrovni přízemí, další část padá pod úroveň terénu, jak asi přibývalo navážky. Prostor přiléhal k vnitřní části hradeb.

Kunsthistorik Royt tvrdí, že jde s velkou pravděpodobností o takzvaný karner. Ty se stavěly v románské a gotické době jako součást hřbitovů při kostelích, horní část tvořila kaple, kde se konaly zádušní mše, a dole bývala kostnice.

V Broumově mohl prostor sloužit během staletí k ukládání kostí, mohla tam být i soukromá kaple.

Pěti pannám přimalovali v Broumově ďáblíky

Freska Posledního soudu se nachází v jakémsi presbytáři. Pokrývá jeho čelní stěnu a pokračovala i na klenbách a bočních stěnách karneru.

Zajímavostí malby je podobenství o pěti pannách moudrých a pěti pannách pošetilých z Matoušova evangelia, které odkazuje na pět ctností obracejících se k Bohu a pět tělesných rozkoší vedoucích k zatracení.

V Evropě je to rozšířený námět. "Avšak motiv panen pošetilých, jimž sedí na ramenou ďablové a jsou taženy řetězem do pekla tak, jak se s ním setkáváme v Broumově, je velmi originální a nenalezl jsem pro něj doposud žádnou analogii," napsal v posudku historik umění Royt.

Freska Posledního soudu

Podle kunsthistorika Jana Royta mohla vzniknout v letech 1320-30. Nachází se v podzemních prostorách dnešní římskokatolické fary u kostela sv. Petra a Pavla.

Freska se dělí do tří pásů. Horní pruh zachycuje Krista v mandorle, což je svatozář obepínající celou postavu. Provázejí ho přímluvci Panna Maria, sv. Jan Křtitel a symboly evangelistů.

Ve druhém pásu je výjev s pannami moudrými, které nesou rozsvícené lampy k postavě anděla, a pannami pošetilými s obrácenými lampami. Jim sedí na ramenou ďáblové, pošetilé panny obepíná řetěz a další ďáblové je strhávají patrně do tlamy Levijatana.

Ve spodním pásu se nacházejí scény Setkání třech živých a třech mrtvých, dále se tam předpokládá podle analogií Svár o duši a třetím je mravoličný námět Ďábel strhává za vlasy do pekla pijáka nalévajícího si víno ze džbánu.

Malbu provedla dílna, nikoli jeden malíř. Odborník hodnotí fresku jako vynikající ukázku kresebného stylu, potřebuje však další zkoumání.

Zdroj: posudek profesora Jana Royta z Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Vysoko hodnotí i broumovský motiv Setkání třech živých a třech mrtvých. V českém prostředí jej odborníci našli pouze na nástěnné malbě Posledního soudu z doby kolem roku 1310 v kostele sv. Mořice v Anníně na Šumavě.

Freska ukazuje umění z počátku lucemburské éry

Kunsthistorik odhadl vznik fresky na léta 1320-30 a tvrdí, že zdaleka přesahuje významem hranice regionu.

"Broumovské malby patří k tomu nejhodnotnějšímu, co bylo u nás v první polovině 14. století vytvořeno. Jsou vynikající ukázkou kvality výtvarných děl na počátku vlády Lucemburků v Čechách," uvedl Royt.

Odborník tvrdí, že konečné zhodnocení bude možné až po restaurátorských pracích.

Malbu pokrývá prach, utrpěla neumělou opravou

Podle památkářů byla freska skryta pod nátěrem, který kdosi odkryl v pozdější době. Výjev s Kristem je poničený, výrazně utrpěly také malby na bočních stranách klenby.

"V nám neznámé době se někdo pokoušel o laickou opravu, došlo tam k lokálnímu přetření barevným tmelem," řekl Pavel Mach z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově.

Statika prostoru je podle něj dobrá. "Omítkové vrstvy s freskou jsou však uvolněné a celkově je malba zanesena prachem a atmosférickými nečistotami," dodal památkář Mach.

Církev potřebuje peníze hlavně na kostely

Farnost je přitom už léta v nesnadné situaci. Patří jí skupina takzvaných broumovských kostelů, které v éře baroka vystavěli architekti Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové pro broumovské benediktiny.

Mezi deset staveb patří převážně venkovské kostelíky a kaple na Hvězdě. Po vyhnání sudetských Němců však většinou chátraly. Jsou to národní kulturní památky, ale pět z nich je ve vážném stavu (více čtěte zde).

Církev rozjela projekt Pro život kostelů, shání peníze a hledá pro kostely využití. I tak se chce pustit do oprav gotické fresky.

"Potřebujeme peníze možná na důležitější věci, když opravujeme na Broumovsku fasády a střechy kostelů. Ale když je středověká freska v tomto barokním kraji, stálo by za to ji zpřístupnit a pomoci cestovnímu ruchu. Lehké rozhodnutí to však nebylo," mínil farář Lanži.

Zájemci si zřejmě budou moci poprvé fresku prohlédnout během letošní Noci kostelů v pátek 24. května.

"Je to mimořádně cenná freska. Dřív však nebyl společenský zájem zpřístupňovat církevní památky," řekl architekt Jan Slavík, který působí jako vikariátní technik na Broumovsku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...