Gorilka Moja je holka, určili po roce a půl odborníci

  • 9
Pražská zoo oznámila, že první gorila narozená v Česku je samice. Definitivně to potvrdily testy trusu a krve, které provedly dva ústavy. Mládě Moja by měla zahradu opustit po sedmi letech. O pohlaví mláděte, které žije bez lidského kontaktu, se přeli odborníci od jeho narození.

FOTOGALERIE: Obrázky Moji po narození

Mládě gorily nížinné přišlo na svět v pražské zoo předloni v prosinci a dostalo jméno Moja. Je vůbec prvním mládětem gorily, které se kdy v Česku narodilo. - více zde

Protože ošetřovatelé chtějí zajistit přirozený odchov mláděte bez jakéhokoliv lidského zásahu, stará se o Moju pouze její čtrnáctiletá matka Kijivu.

Pohlaví gorilky tak bylo možné jen vypozorovat, což je ale u mláďat nepravděpodobné, protože pohlavní orgány se u goril vyvíjejí později a z počátku vypadají podobně. - více zde

Ošetřovatelé později odebrali několik vzorků trusu a krve kvůli testům DNA. Stejné vzorky použili i pracovníci Českého rozhlasu, který o pražských gorilách vysílal reality show. Výsledky však byly protichůdné a tak se zoo rozhodla poslat vzorky do nezávislých ústavů.

Testy nakonec provedli odborníci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd v Brně a z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi. A výsledky zkoumání byly tentokrát shodné - Moja je samice.

Pohlaví zároveň určilo další osud gorilího mláděte. Až Moja dospěje, což bývá tak v sedmi či osmi letech, pražskou zoo opustí. Do jaké zahrady půjde, o tom rozhodne evropská koordinační komise pro chov goril.

Ošetřovatelé goril zároveň na tiskové konferenci oznámili, že další adeptkou na roli matky je gorila Shinda. Ta však má problém s antikoncepčním tělískem, které by už dávno nemělo působit. Tělísko však putuje po těle zvířete, a proto nemůže dojít k oplodnění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video