Mnozí účastníci protestu třímali transparenty nejrůznějších rozměrů, vesměs

Mnozí účastníci protestu třímali transparenty nejrůznějších rozměrů, vesměs zaměřených proti vládě nebo prezidentovi. (16. března 2012) | foto: Lukáš Werner, iDNES.cz

GLOSA: Svrhneme všechny a bude líp. Do háje, co to bylo?

  • 506
Pryč s prezidentem a vládou, rozpustit parlament. Politikům zabavit majetky a zaplatit s nimi celý státní dluh. Postavíme si do čela třeba krále, ale ne dědičného. A všecko si rozhodneme v referendech. Takovou zemi chce hlavní představitel Holešovské výzvy Slávek Popelka.

Protože můžu po večerech doma koukat nanejvýš do akvária (ne toho Sobotkova parlamentního, ale s rybičkami), zmeškal jsem Hyde Park a v něm Slávka Popelku, hlavní tvář Holešovské výzvy. Dostal hodinu vysílacího času poté, co se protestující bouřili, že jim média nevěnují pozornost.

Z pořadu Hyde Park (na ČT zde)

"Velice průchodné je to, aby vlastně lidé byli prostě určováni... nebo, jak to říct, voleni nebo delegováni do vyšších funkcí jedině na základě toho, že je tam delegují lidi, kteří je dobře znají."

Jako divák jsem mu věnoval pozornost s jednodenním zpožděním a pořád přemýšlím, jestli někdo České televizi kromě přiznaného útoku na web nehacknul ještě videoarchiv.

Pokud ale bylo Popelkovo vystoupení autentické, nelze než ho doporučit.

Z úst bývalého disidenta jsme mohli slyšet, že na náměstí přišly v minulých dnech stovky tisíc lidí a že je důležité svrhnout vládu a Klause. Pak někdo sestaví vládu odborníků (odborník je ten, kdo studoval obor), nějak se udělají internetové ankety a do čela státu přijdou mravní a odborné autority, třeba "nedědičný král". A že to celé nějak dopadne, nevíme přesně jak a čí rukou, ale horší to nebude.

Prostě výzva ke státnímu převratu asi jako ve Francii v roce 1789. S tím rozdílem, že Robespierre nechal popravit Dantona až po revoluci, zatímco Popelka zatočil s Ponertem už před ní (více o rozštěpení lídrů protestu zde).

Nehájím vládu, že by byla skvělá. Ve skvělé vládě přece není potřeba měnit téměř polovinu ministrů za rok a půl (!) mandátu. To, že státní správa káže úspory, ale sama ze státního rozpočtu "pije" statisícové odměny, hájí je a ještě to drze přiznává, je dostatečný a ne jediný důvod k zatraceně velké frustraci. Být proti vládním rozhodnutím automaticky neznamená, že by byl člověk hloupý levičák.

Popelkovo vystupování, jakkoliv lze chápat, že není trénovaný mluvit v přímém přenosu, ale nebylo nijak promyšlené. Bylo chaotické, destruktivní a hloupé.

I tak by se ale na ten pořad měli politici podívat. Aby viděli, za kým jsou v dnešní době voliči ochotní vyjít do ulic na pochmurné výročí 15. března.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video