Svým útokem na média může Jiří Paroubek zmobilizovat proti sobě voliče, pro něž je svoboda slova důležitější než třicet korun, které zaplatí u lékaře.

Svým útokem na média může Jiří Paroubek zmobilizovat proti sobě voliče, pro něž je svoboda slova důležitější než třicet korun, které zaplatí u lékaře. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

GLOSA: Paroubkův boj aneb hodná a zlá média

  • 1704
Už je to naprosto jasné. Jiří Paroubek, který má velkou šanci stát se po volbách premiérem, nesnáší kritiku a nechápe práci svobodných médií, která tu nejsou pro to, aby politikům pochlebovala. Sestavil proto seznam novin, s nimiž se už ČSSD nemá dál bavit.

Pozoruhodný je na tom zejména fakt, že to je rozhodnutí nikoliv osobní, ale celostranické. Strana, která bude za pár týdnů za volební výsledek inkasovat miliony z peněz daňových poplatníků, určuje, která média mají dostávat informace a která nikoli.

Paroubkův seznam nepřátel je rozsáhlý. Zařadil na něj MF DNES a iDNES.cz, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Reflex a Respekt. Ti všichni podle něj chtějí sociální demokracii škodit. Mýlí se.

Média jen dělají svou práci, když například kriticky rozebírají předvolební sliby politiků, z nichž některé ani sami politici po volbách nebudou chtít splnit. Třeba proto, že zjistí, že na ně prostě nejsou peníze. Nebo že by se musely vzít někde jinde, kde by pak ovšem také chyběly.

O tom, že Paroubkův negativní postoj k médiím roste, svědčí i fakt, jak před pár dny reagoval na žádost iDNES.cz, aby před volbami zodpověděl stejně jako lídři dalších stran několik otázek ve stylu "vysvětlete voličům, proč by měli volit právě vaši stranu".

Zatímco pro ostatní předsedy to nebyl vůbec problém a byli naopak rádi, že mají šanci oslovit i touto formou voliče, Paroubek v SMS odvětil: "Pane redaktore, i s ohledem na naprosto lživé a osobní útoky Langerovy fronty dnes, neočekávejte ode mne rozhovor. Nemá smysl, abych předstíral, že jste demokraticky si počínající deník. J. P."

Šéf ČSSD jako kdyby úplně zapomněl na kritické články stejného deníku o tom, jak Langer před lety pomáhal podnikateli Sekyrovi, který měl kontakty na později zastřeleného Františka Mrázka.

Svým útokem na média si ale nepomůže. Další příznivce tím nezíská a váhající může naopak poslat volit jeho soupeře.

V roce 2002 získal zřejmě na poslední chvíli bývalý šéf ČSSD Vladimír Špidla rozhodující hlasy nerozhodných voličů jasným prohlášením, že skoncuje s opoziční smlouvou a neopře se ani o komunisty. Nyní může Jiří Paroubek naopak sám proti sobě zmobilizovat lidi, pro něž je svoboda slova větší hodnotou než třicet korun u doktora či úplatek pro důchodce ve formě mimořádného příspěvku k penzi.

Paroubkův útok na svobodná média přišel právě v den, kdy čeští hokejisté porazili tým z Lukašenkova Běloruska. Čeští voliči mají přesně za tři týdny šanci hlasovat o tom, co si myslí o manýrech, které zemi posouvají na východ, právě někam směrem k Bělorusku.

Jestliže si Paroubek myslí, že svým tříděním médií na "nepřátelská" a ta druhá získá sympatie slušných lidí, mýlí se. A slušných lidí, kteří mají rádi demokracii - bez ohledu na to, zda jsou levicového, pravicového či středového smýšlení - je v Česku, pevně věřím, většina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video