GLOSA: Ceny za koronakrizi. Prymula měl nejlepší zvuk, výpravu Nejedlý

  • 17
Koronavirová krize, minimálně její první část, je za námi. Je tedy načase sumarizovat, a jak to při sumarizacích bývá, předávat také trofeje. Kdyby se vyhlašovaly ceny za koronakrizi, kdo by určitě neodešel s prázdnou? Seznam laureátů připravil redaktor MF DNES Jakub Kvasnička.

Cena za nejlepší výpravu Martin Nejedlý

Poradce prezidenta republiky Martin Nejedlý během ceremoniálu podpisu dokumentů mezi zástupci České republiky a Čínské lidové republiky. (29. března 2016)

Poradce prezidenta zažil nekompromisní trauma, kdy měl být ve čtrnáctidenní karanténě. Jenže stalo se něco nečekaného. Kritického. Něco, co logicky zkřížilo jinak svaté plány zůstat doma, raritní věc vyžadující pochopení: Nejedlý dostal hlad. A tak podnikl velkolepou výpravu do pražských restaurací za přežitím, během níž ho vyfotil snad úplně každý člověk, který ve městě zbyl.

Cena za největšího experta mimo obor Roman Šmucler

Lékař Roman Šmucler v diskusním pořadu Rozstřel. (28. února 2020)

Česko je krásná země plná neomezených možností: Zubař Šmucler, který v minulosti uváděl na TV Nova pořad Tabu, kde se scházeli například zoofilové s postaršími dominami, se během pár dní stal jedním z mediálně nejcitovanějších odborníků na koronavirus.

Cena za nejlepší zvuk Roman Prymula

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula při jmenování do čela Ústředního krizového štábu. (15.3.2020)

Jen hrstce odborníků se podaří nazvučit sebe sama tak dobře, že jejich slova každodenně brutálně rezonují společností. A mutují rychleji než koronavirus. Prymula je zároveň držitelem Ceny za skokana roku, kdy si zažil vše, co v podstatě každá celebrita, tedy: jsi slavný – národ tě miluje – jsi skvělej – národ tě poslouchá – mluvíš – to je zajímavé – pořád mluvíš – je to méně zajímavé – proč pořád mluvíš – to už přeháníš – nemluv – proč ten Prymula pořád mluví – je úplně všude – to je blázen – já ho nikdy neměl rád – nejhorší je, že je slavný.

Cena výrobců pracích prostředků Jan Hamáček

Vicepremiér Jan Hamáček po setkání s prezidentem Miloše Zemanem 12. května 2020 na zámku v Lánech

Dodnes se spekuluje, jaký vlastně prací prášek Jan Hamáček používá, jelikož dva a půl měsíce nosil jeden červený svetr, na kterém přitom nebyl ani jediný flek, natož náznak sepranosti. Byl svetr každý den nový? Vypraný v perwollu? Byl vůbec praný? Uvidíme, jak bude svetrová PR móda šéfa ČSSD vypadat přes léto...

Cena za největší gastrozážitek karantény Vratislav Mynář

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018)

Hradní kancléř ukázal obrovské srdce, kdy se v těžké době snažil pozdvihnout osvětimamskou komunitu a uspořádal pro ni karanténní sousedskou zabijačku. Byla sice tak trochu zakázaná, ale o to víc vlastně ty lidi spojila. Dodnes se v obci vzpomíná například na speciality jako vepřo-knedlo, covid či na arogantní ovárek.

Speciální cena Josefa Csaplára za správné načasování Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš při televizním projevu k národu kvůli koronaviru (9. dubna 2020)

Známý fotbalový trenér Csaplár je stratég, což mají s Andrejem Babišem společné – stejně jako ve fotbale je i v politice důležitý tzv. „timing“, načasování. Premiér projevil myšlenkovou pohotovost, kdy je hlavní se trefit do černého, jít nakažený od nakaženého, upozorňovat na obrovské penzum práce, dělat pohodu v kabinetu, být tvořivým špílmachrem a hlavně – nechat všechnu kontroverzní defenzivní práci na Prymulovi, popřípadě Vojtěchovi, ve kterém často zbyla jen malá dušička.

Cena spolku přátel neviditelnosti Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman

Je až neuvěřitelné, jak dokáže být Miloš Zeman flexibilní a nápaditý, což dokazuje i to, že si v době koronaviru přehodili role se svými poradci – zatímco Mynář s Nejedlým byli vidět víc než heslo Společně to zvládneme, prezident, který vidět být měl, na scéně téměř vůbec nebyl. Putovní Cenu spolku přátel neviditelnosti prezident převezme po Bohuslavu Sobotkovi. Předtím ji pět let držel Petr Nečas.

Cena Microsoft Windows za nejpomalejší systém Evropská unie

ilustrační snímek

Vždycky, když se něco mělo řešit, objevily se u loga Evropské unie legendární přesýpací hodiny známé ze systému Billa Gatese a zmizely vždy ve chvíli, když už to bylo všechno jedno a dávno vyřešené. Cenu Microsoftu získala EU těsně, na paty jí šlapala podobně ambiciózní Světová zdravotnická organizace (WHO), která ale nakonec zvítězila v umělecké kategorii Nejlepší dadaistický abstrakt roku, kdy dodnes řeší, jestli jsou roušky účinné nebo ne.

Zlatý slavík koronaviru Richard Krajčo

Richard Krajčo

Prostě jenom proto, že v těžké době narychlo složil nejsrozumitelnější text ve své kariéře (večer se rozhlédni/ráno se rozední). Což jen ukazuje, že když na to má Krajčo normálně víc času, akorát tyto banální rýmy náhodně promíchá a dá tam pár vybraných slov navíc (večer se ráno kufry něhy/rozední se rozhledny na pláže břehy). Ale pozor – ani v koronavirové písni nechybí slovo SVĚTLOMET. Ať vám svítí na cestu do druhé vlny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue