Vzor odznaku Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Vzor odznaku Generální inspekce bezpečnostních sborů. | foto: iDNES.cz

Policisté vynášeli informace o prošetřovaných podnikatelích. Hrozí jim 10 let

  • 13
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři policejní důstojníky z rozsáhlého úniku informací za úplatu. Stíhaní jsou také dva bývalí policisté. Podle inspekce movitým podnikatelům poskytovali informace o tom, zda jsou tyto osoby, případně jimi ovládané společnosti, prověřované.

GIBS z vynášení informací obvinila tři policejní důstojníky, z nichž dva jsou zařazeni u Národní centrály proti organizovanému zločinu na pracovišti v Ostravě a jeden u Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, v odboru hospodářské kriminality. Kromě toho dále obvinila čtyři civilisty, z toho dva bývalé policisty a jednu právnickou osobu.

Policista prodával drogy, nevědomě tím prozradil organizovanou skupinu

„Policejní důstojníci společně se dvěma bývalými policisty poskytovali neveřejné informace z policejních evidencí movitým podnikatelům za úplatu,“ popsala mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

Záměrem bylo podle ní zjistit, zda jsou tyto osoby, případně jimi ovládané společnosti, prověřované.

„V případě kladného výsledku by pak mohli podnikatelé konkrétní trestní řízení ovlivnit ve svůj prospěch nebo dosáhnout zmaření jednotlivých úkonů v trestním řízení. Podnikatelé za poskytování této ‚ochrany‘ zaplatili minimálně jeden milion korun,“ uvedla Nguyenová.

Obvinění padlo již ve středu 14. dubna, inspekce o něm informovala v pátek. Policisté čelí trestnímu stíhání za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, ze zločinu přijetí úplatku a zločinu podplacení. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí tři až deset let vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video