Bývalý premiér Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovního bezpečnostního výboru k...

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovního bezpečnostního výboru k výhradám Andreje Babiše vůči řediteli GIBS Michalu Murínovi. (15. března 2018) | foto: Petr Topič, MAFRA

Babiš slíbil Murínovi ostudu a teď ji realizuje, řekl expremiér Sobotka

  • 368
Vláda v demisi se snaží dehonestovat Generální inspekci bezpečnostních sborů a snaží se dosáhnout změny ve vedení jedné z důležitých institucí státu, uvedl po jednání bezpečnostního výboru expremiér Bohuslav Sobotka. Domnívá se, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) teď realizuje přislíbenou dehonestační kampaň.

Někdejší premiér Bohuslav Sobotka byl také „hostem“ na výboru pro bezpečnost, kde se měly projednávat výtky Babiše vůči šéfovi Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalu Murínovi. Na něm vystoupili i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zstupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan, Murín a Babiš. Na výboru premiér v demisi oznámil, že neprodleně zprostí funkce Murína. Poté upřesnil, že je to dočasné (podrobnosti v tomto článku).

„Ve skutečnosti jde o to, že vláda, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, vláda, která je v demisi a vláda, v jejíž čele je člověk, který je sám trestně stíhaný, se v této chvíli snaží dehonestovat šéfa GIBS a dosáhnout změny v jedné z důležitých institucí státu. To by podle mě vláda, která je v demisi a nemá důvěru parlamentu v žádném případě dělat neměla,“ uvedl Sobotka.

Babiš oznámil, že šéfa inspekce Murína neprodleně zprostí služby

Vadilo mu i to, že Babiš veřejně četl dokumenty z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kde bylo uvedeno, že Murín lhal, když se projednával případ jednoho vysoce postaveného policejního důstojníka. Dokument je ale více než rok starý.

Podle Sobotky je to fáze diskreditační kampaně, kterou sliboval premiér v demisi Murínovi v soukromém rozhovoru. „Bylo tam řečeno, buď odejdete, nebo budete mít ostudu. Teď jsme ve fázi ostudy. Murín odmítl podlehnout nátlaku ze strany premiéra v demisi, proto je teď realizována fáze ostudy,“ upřesnil Sobotka. Podle něj Babiš předčítáním oněch dokumentů „vrtí psem“,  protože ve skutečnosti se prý snaží pouze dostat GIBS pod svoji kontrolu. Sobotka narazil také na to, že Babiš je sám trestně stíhaný a přesto se nyní snaží dostat pod svoji moc kontrolu policistů.

Expremiér upřesnil, že ani stanovisko státních zástupců jej nepřesvědčilo o oprávněnosti dočasného zproštění funkce Murína. Sám o výtkách státních zástupců věděl a přesto neshledal jako tehdejší premiér důvody k Murínovu odvolání. „Je to věc, která je meritorně víc než rok a půl stará,“ dodal Sobotka.

Bělobrádek: Působí to velice nedůvěryhodně

Lídr lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že by Babiš měl především postupovat zákonně. Domnívá se, že Babiš původně chtěl Murína odvolat, ale pak zjistil, že k tomu nesplňuje zákonné podmínky. Proto podle něj nyní hledá právní kličku. „Je to snaha znepříjemnit panu Murínovi život, aby to eventuálně zabalil sám,“ řekl Bělorádek s tím, že nezná všechny materiály. Zohlednil přitom ale i názor někdejšího premiéra Sobotky, pod nímž se měl Murín dopustit „kiksů“.

„Babiš má problém, že je obviněn. Kritizuje policii, že je tu možné si objednat likvidaci člověka pomocí orgánu činných v trestním řízení a zároveň provádí atak na ředitele jednoho z kontrolních orgánů, tak to vypadá velmi nedůvěryhodně a je to otázka, která se nemůže přejít mlčením,“ dodal Bělobrádek.

Podobný názor má i předseda pirátů Ivan Bartoš. „On ho vlastně nemůže odvolat, takže je to krk ve stylu: Vlk se nažrala a koza zůstala celá,“ uvedl Bartoš. Sám na Babiše v dané věci interpeloval, ale jak smutně konstatoval, odpovědi se nedočkal. Shrnul, že Baniš podle něj nečiní správně

„Neznám přesné důvody pana premiéra a i nejvyšší státní zástupce naznačoval, že tam problém může být. Vláda v demisi něco takového nemůže činit a není možné, když to přeženu, aby premiér vlády bez důvěry ztratil v někoho důvěru. Ať nejprve vláda získá důvěru a ať pan premiér s důvěrou v někoho ztrácí důvěru,“ uvedl Gazdík.

Babiš by se místo personálních výměn měl věnovat jednání o sestavení nové vlády, řekl šéf nejsilnější opoziční strany Petr Fiala

„Já jsem přesvědčen, že vláda v demisi nemá dělat žádné personální změny. A už vůbec ne personální změny v bezpečnostních složkách. To vůbec vládě, která nemá důvěru, nepřísluší,“ zníil lídr ODS. „Vůbec nejde o osobu pana Murína, to já vůbec neposuzuji. Jenom je nemožné, aby vláda v demisi prováděla zásadní personální změny, vyvíjela na někoho nátlak a dělala něco jiného, než je udržování nezbytného chodu státu,“ doplnil.

„Úkolem pana premiéra Babiše v tuto chvíli, jak to chápu já, není se vypořádávat s ředitelem Murínem a s dalšími řediteli institucí v České republice. Jeho úkolem je sestavovat většinovou vládu, to je to, co má dělat,“ řekl Fiala. Sám se dnes s Babišem setkal a na schůzce zopakoval stanovisko ODS, že kabinet ANO nepodpoří kvůli významným programovým rozdílům.

K tomuto lynči se nemusíme připojovat, řekl Žáček

Jednání bezpečnostního výboru bylo hodně živé, část jeho členů na protest odešla, a to když Babiš začal citovat z dokumentu státních zástupců proti Murínovi. Při odchodu od dveří poslankyně ODS Jana Černochová zakřičela: „Opravdu padesátá léta“.

„K tomuhle lynči se nemusíme připojovat,“ doplnil po chvíli na chodbě Žáček. Chování Babiše označil před novináři za skandální. „To, že jsou spory mezi útvary policie, to je dlouhodobá koncepční válka, premiér by měl být nad věcí a řídit se podle zákona,“ uvedl. 

Citování z dokumentu podle něj mělo patřit do neveřejné diskuse, Babiš se ale poslance pokusil „převálcovat jako vždycky“. Podle Rakušana předseda výboru Radek Koten (SPD) výbor nevedl „ani na minutu“. „Jednání je od první minuty zmatečné, neférové ke všem zúčastněným,“ uvedl s tím, že schůze nebyla připravena a není ani jasné, proč byla svolána. Chování Babiše označil za nepřijatelné, protože nedbal na to, že je na výboru jako host, a uzurpoval si slovo.

Předseda výboru Koten se po jednání bránil, že skutečně v jednu chvíli přestal výboru „velet“ a nechal mluvit Babiše, ačkoli neměl slovo. Nicméně to bylo proto, že se nerad s někým překřikuje

Babiš na výboru znovu zopakoval, že k šéfovi GIBS nemá důvěru.  „Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu o služební kázni a služebnímu slibu,“ řekl premiér. Také znovu zpochybnil i hospodaření inspekce.

Také prohlásil, že ho považuje za „ohrožení demokracie“.  „Bavíme se tu o panu Murínovi, který podle státních zástupců není člověkem na svém místě a dokonce bych ho označil za ohrožení demokracie,“ konstatoval Babiš na jednání výboru.

15.března 2018 v 13:31, příspěvek archivován: 15.března 2018 v 13:59

Je opravdu neuvěřitelné, že trestně stíhaný premiér v demisi a v obrovském střetu zájmů, považuje Murína za “ohrožení demokracie”. Podle toho, jak se tomu věnuje, to spíš vypadá, že Babiš dělá vše pro to, aby neproběhlo nezávislé trestní vyšetřování jeho dotačního podvodu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video