Ředitel GIBS Michal Murín přichází na jednání Sněmovní vyšetřovací komise. (29....

Ředitel GIBS Michal Murín přichází na jednání Sněmovní vyšetřovací komise. (29. srpna 2017) | foto: Michal Šula, MAFRA

Šéf GIBS Murín leží v nemocnici, spekulace o rezignaci odmítl

  • 73
Ředitel GIBS Michal Murín leží od půlky týdne v jedné z pražských nemocnic. Po pravidelné kontrole mu lékaři doporučili v ústavu zůstat. V médiích se objevily dohady, že kvůli zdravotnímu stavu Murín v pátek oznámí rezignaci. O té však nyní neuvažuje.

„Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín je od poloviny tohoto týdne hospitalizován na specializovaném pracovišti jedné z nemocnic v Praze. Tam odešel na pravidelnou kontrolu, ale po vyšetření mu bylo doporučeno v nemocnici zůstat,“ popsal mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

„Důvodem byla celková vyčerpanost a slabost z dlouhotrvajícího stresu,“ dodal mluvčí.

Murína, který stojí v čele kontrolního policejního orgánu, se snaží zbavit funkce premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo financí, jež vede Alena Schillerová (za ANO), na počátku roku zahájilo v instituci hloubkovou kontrolu. Podnět k ní dal mimo jiné i sám Babiš.

Šéf GIBS Murín zdržoval vyšetřování, stojí v dokumentu státních zástupců

Premiér v demisi Murína vybídl dvakrát k rezignaci, ředitel inspekce to však odmítl. Aby jej mohl zprostit funkce, zahájil předseda vlády s Murínem následně kázeňské řízení kvůli podezření ze spáchání přestupku.

Po hospitalizaci šéfa inspekce některá média spekulovala, že Murín vzhledem k zdravotnímu stavu raději rezignuje. Ale to Murín prostřednictvím svého mluvčího odmítl. Rezignaci prý „v tuto chvíli nezvažuje“.

Sněmovní opozice uvádí v souvislosti se snahami o odvolání Murína, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizuje i kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo.

Murín vede inspekci od prosince 2016, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video