Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín sleduje...

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín sleduje schůzi sněmovního bezpečnostního výboru. (15. března 2018) | foto: Petr Topič, MAFRA

Babiš přitvrzuje. Se šéfem GIBS Murínem zahájil kázeňské řízení kvůli přestupku

  • 379
Se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem bylo zahájeno kárné řízení kvůli podezření ze spáchání přestupku. Serveru iDNES.cz to sdělil mluvčí inspekce Ivo Mitáček. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se tak zřejmě snaží splnit podmínky pro jeho odvolání z funkce.

Babiš již minulý čtvrtek na jednání výboru pro bezpečnost oznámil, že Murína zprostí funkce. Poté upřesnil, že to bude pouze dočasně. Mluvčí Úřadu vlády Barbora Peterová přitom serveru Aktuálně.cz sdělila, že s Murínem bylo zahájeno trestní řízení. Nicméně ve čtvrtek ještě Mitáček o ničem nevěděl.

V pondělí už bylo jasno. Mitáček iDNES.cz potvrdil, že Murínovi oznámili, že s ním bylo zahájeno kázeňské řízení kvůli přestupku. Skutek, kterého se šéf inspekce měl dopustit, ale upřesnit nechtěl. 

Sdílnější nebyl ani premiér Babiš, který iDNES.cz vzkázal, že postupuje v souladu s právními předpisy a že víc k tomu sdělovat nebude.

Vzhledem k tomu, že dočasné zproštění funkce upravuje zákon o služebním poměru a je možné tak učinit pouze na základě důvodného podezření ze spáchání trestného činu či přestupku, Babiš tak pouze plní, co slíbil. Ještě ve čtvrtek přitom tvrdil, že důvody, dle kterých bude Murín zproštěn, mu musí sdělit jeho právníci. 

„Ředitel GIBS Michal Murín se s dokumentem seznámil a využije všech svých zákonných oprávnění, která jsou dána procesem tohoto kázeňského řízení,“ uvedl dále Mitáček. Dodal, že Murín i nadále zůstává ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Murín ztratil důvěru, přišla i kontrola

Murín na konci února médiím svěřil, že na něj Babiš tlačí, aby sám rezignoval, protože ztratil jeho důvěru. Kvůli tomu se s ním dvakrát sešel. Do sídla GIBS také na konci února přišla kontrola z ministerstva financí.

V návaznosti na to interpeloval Babiše předseda Pirátů Ivan Bartoš, zda může vyvrátit, že by odvolání Murína nějak souviselo s kauzou Čapí hnízdo. V ní je Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek obviněný z dotačního podvodu. Babiš tehdy řekl, že Murína odvolat nechce (více zde).

Murín vede inspekci od prosince 2016, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky .

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue