Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci boj o Hrad vyhrát, říká generál Pavel. Velkou kampaň zahájí v srpnu

  9:37aktualizováno  10:34
Bývalý předseda vojenského výboru NATO a náčelník generálního štábu Petr Pavel ve středu potvrdil, že hodlá kandidovat na prezidenta republiky a volbu vyhrát. Předvolební kampaň chce oficiálně vyhlásit na konci prázdnin, až bude po dovolených. Počátkem července již nicméně zveřejní transparentní účet, na který mu budou chodit sponzorské dary.

Podle Pavla si Česko zaslouží za prezidenta někoho, za kterého se nebude muset v zahraničí stydět. „Nemá zbytnělé ego a umí naslouchat,“ přiblížil svou motivaci k podpoře generála zakladatel společnosti Liftago Martin Hausenblas. Dodal, že chce prezidenta, na kterého bude hrdý.

„Nebudeme chtít od nikoho z podporovatelů částku vyšší než tři miliony korun,“ oznámil Pavel. I přesto, že má podporovatelů již nyní řadu, nemyslí si, že by měl financování kampaně v kapse. Za kampaň pro první kolo mohou kandidáti využít maximálně 40 milionů korun, pro druhé pak dalších 10 milionů.

„Běžnému občanovi se limit 50 milionů na kampaň může zdát jako hodně peněz. Ale ten limit se roky nezměnil, takže se s tím neudělá tolik muziky jako dřív,“ řekl Pavel. Počítá, že pokud se mu podaří získat celou částku, vyčerpá ji. Konkrétní částku, kterou doposud utratil, nezná.

„Dali jsme si jasná kritéria i na dary, které nebudeme přijímat,“ pokračoval generál. Mezi ty řadí například politicky známé osoby, jakými jsou například zástupci vlády či parlamentu, osoby spojené s divokou privatizací a ty, kteří jsou napojeni na strategické rozhodování státu. Možnost přispět na kampaň bude mít i široká veřejnost. Číslo transparentního účtu slíbil Pavel zveřejnit počátkem července.

Petr Pavel by v duelu drtivě porazil Andreje Babiše, ukázal průzkum STEM/MARK

Kandidaturu dosud neohlásil, protože chce on i kolegové mít dovolenou. Tu stráví v Orlických horách.

Ohlášení kandidatury vnímá jako start kampaně, které je pro něj spojené s aktivním sběrem podpisů a ježděním po republice. „Určitě to není žádné nechávání si otevřená zadní vrátka,“ ujistil své podporovatele. Od kandidatury by ho mohla odradit jen vážná nemoc.

Největší pozornost hodlá zaměřit na svého soupeře Andreje Babiše, který také doposud neohlásil kandidaturu, ale podle odhadů má zatím spolu s Pavlem největší podporu občanů.

Kolik má nasbíraných podpisů si ale zatím jistý není, celkově jich je zapotřebí 50 tisíc. „Vzhledem k tomu, že jsem podpisovou kampaň nezačal oficiálně, tak je přepočítávat začneme až teď na začátku července,“ řekl také.

Předvolební průzkumy mu fandí

Generál Pavel patří mezi nadějné kandidáty na post prezidenta České republiky. A to i přesto, že podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK má nejvíce přesvědčených voličů – 20 procent – bývalý premiér Andrej Babiš. Pavel by však duel s šéfem ANO v druhém kole, pokud by do něj oba postoupili, přesvědčivě vyhrál. Oficiálně však svoji kandidaturu ani Pavel, ani Babiš ještě neoznámili.

„Bude-li kandidát, který bude mít šanci vyhrát nejenom první, ale i druhé kolo, který podle mého názoru je člověkem, kterého bych na prezidentském postu klidně viděl bez jakýchkoli problémů, a bude mít v době, kdy se k té volbě budeme opravdu blížit, výrazně větší šanci, tak jsem připraven ustoupit a maximálně ho podpořit,“ řekl dříve Pavel. To samé potvrdil znovu ve středu. Doplnil, že však takového kandidáta momentálně nevidí.

Zájem ucházet se o prezidentskou funkci už projevily asi dvě desítky lidí. Dalším favoritem je podle průzkumů expremiér Andrej Babiš, který ovšem také svoji kandidaturu oficiálně nepotvrdil.

Nerad bych usnadnil cestu na Hrad Andreji Babišovi, řekl generál Petr Pavel

Prezidentská volba se uskuteční 13. a 14. ledna. Vyhlášením termínů začíná zároveň i předvolební kampaň, a to oficiálně 1. července. Takže i když ji například Babiš ohlásí až počátkem listopadu, jak v těchto dnech znovu řekl, stejně se mu jeho veřejná činnost – například jízda s obytným vozidlem po krajích – do kampaně započítá.

Náležitosti kampaně sleduje úřad

Kampaně ve volbách sleduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který může za nesrovnalosti udělovat sankce. „Ve všech regulérních volbách kampaň začíná dnem, kdy je rozhodnutí o vyhlášení voleb zveřejněno ve Sbírce zákonů. Bývá to tak do týdne od vyhlášení,“ uvedl člen dohledového úřadu Jan Outlý. Předseda senátu Miloš Vystrčil termíny voleb ohlásil v pondělí.

Kandidatura

Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů, nebo 50 tisíc občanů. Kandidátovi musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Do té doby kandidát nemusí zahrnovat do kampaně náklady. „Co proběhlo do vyhlášení voleb, to se nepočítá. Je to ale jiné, pokud si před vyhlášením někdo koupil něco, co bude používat v kampani,“ řekl Outlý. Jako příklad zmínil třeba právě obytné vozidlo. Tím mohl narážet na obytný vůz, který si koupil a polepil různými hesly bývalý premiér Andrej Babiš.

Zkušenosti s vedením Pavlovi nechybí

Generál Petr Pavel stál v čele české armády od července 2012 do dubna 2015. Má za sebou několik zahraničních misí. V letech 1993-1994 byl zástupcem českého vojenského přidělence v Belgii, tři roky pracoval na velitelství NATO v Nizozemsku.

PŘEHLEDNĚ: Kdo bude bojovat o Hrad

V roce 2003 zastupoval českou armádu v americkém štábu protiteroristické operace Trvalá svoboda. V září 2014 byl zvolen do čela nejvyššího vojenského orgánu NATO, kde působil v letech 2015 až 2018. Opakovaně potvrdil, že hodlá kandidovat v prezidentských volbách 2023.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...