Bývalý představitel české armády i Severoatlantické aliance (NATO) generál Petr...

Bývalý představitel české armády i Severoatlantické aliance (NATO) generál Petr Pavel hovoří 15. července 2020 v Praze na tiskové konferenci k chystané iniciativě ohledně přípravy Česka na budoucí krize. Za ním stojí zleva bývalý hejtman Olomouckého kraje Jan Březina, podnikatel Martin Hausenblas, předsedkyně České společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof J. E. Purkyně Jana Šeblová a předsedkyně Národní asociace dobrovolnictví Lenka Vonka Černá. | foto: ČTK

Generál Pavel rozjíždí turné po republice ke koronaviru. Ukázal poradní tým

  • 978
Bývalý náčelník Generálního štábu, armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se vydává na turné po České republice se svým expertním týmem. Chce diskutovat v krajích o koronaviru a opatřeních proti jeho šíření se zdravotníky i zástupci soukromého a veřejného sektoru. „Cílem je prezentovat vládě i veřejnosti souhrnnou zprávu s doporučeními,“ řekl Pavel.

Armádní generál Petr Pavel už dříve nevyloučil kandidaturu v příští prezidentské volbě. V jeho expertním týmu jsou například podnikatel a filantrop Martin Hausenblas či bývalý europoslanec za KDU-ČSL a dříve i hejtman Olomouckého kraje Jan Březina.

„Jako země, jako národ jsme si s koronavirovou krizí zatím poradili velmi dobře. Naším cílem není pouze kritizovat a poukazovat na viníky, ale aby naše reakce na krizi příští byla lepší než současná,“ uvedl Petr Pavel.

Ne úplně byly využity kapacity domácího průmyslu

 „Ne úplně byly využity kapacity našeho domácího průmyslu,“ odvětil na otázku, kde vidí například nedostatky při zvládání koronavirové krize.

Na seznamu členů poradního týmu jsou i jaderná fyzička, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nebo bývalý velvyslanec v USA, Rusku, Švédsku a Irsku Petr Kolář či bývalý náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

„S takto průřezovou iniciativou nepřišel nikdo jiný. Nechci z toho vytloukat žádný kapitál,“ odvětil Pavel na otázku, zda jeho republikové turné ke koronaviru lze chápat jako začátek kampaně před příští volbou prezidenta.

Pavel spoluzaložil iniciativu Spolu silnější, která vybírala peníze pro různé projekty a dobrovolnické organizace. Získala asi 1,4 milionu korun a podpořila pět desítek projektů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video