Brigádní generál v záloze František Mičánek.

Brigádní generál v záloze František Mičánek. | foto: Nato Defense College

Do vrcholných struktur NATO míří další Čech, stane se děkanem akademie

  • 93
Český brigádní generál František Mičánek byl zvolen děkanem prestižní vojenské školy NATO Defence College (NDC) se sídlem v Římě. V pondělí o tom informoval Generální štáb Armády České republiky. Po jeho bývalém náčelníkovi Petrovi Pavlovi se tak Míčánek stává dalším Čechem ve vrcholných strukturách Severoatlantické aliance.

„Dne 25. ledna 2016 byl v rámci stálého zasedání Vojenského výboru NATO vojenskými představiteli členských zemí Aliance zvolen brigádní generál v záloze František Mičánek do pozice děkana NATO Defence College (NDC) se sídlem v Římě,“ uvedl mluvčí Generálního štábu Jan Šulc.

František Mičánek v této funkci vystřídá Dariu Daniels Škodnik ze Slovinska, která je ve funkci od září 2013 a letos končí její tříleté funkční období. Děkan NDC je podřízen veliteli školy, jímž je od června 2014 polský generálmajor Janusz Bojarski.

Brigádní generál v záloze Mičánek je expert na obrannou a bezpečnostní politiku i mezinárodní vojenskou spolupráci. Dříve velel protiletadlovému raketovému pluku a byl v čele sekce plánování obranných sil na ministerstvu obrany. Na alianční akademické půdě už dříve pracoval jako ředitel jednoho z odborů.

V září 2014 byl do vrcholných struktur Aliance zvolen tehdejší náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel. Obsadil post předsedy Vojenského výboru NATO, což je po generálním tajemníkovi druhý nejvýše postavený představitel NATO. O prestižní funkci se ucházeli rovněž kandidáti z Itálie a Řecka (více o úspěchu Pavla čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video