Ministr zemědělství Ivan Fuksa

Ministr zemědělství Ivan Fuksa | foto: ČTK

Fuksa: Pokud můj odchod pomůže vládě, poslechnu premiéra

  • 9
Ivan Fuksa z ODS je jedním z ministrů, jejichž odchod žádají Věci veřejné jako výměnu za demisi vlastních členů vlády. Na Fuksu dokonce podali trestní oznámení kvůli údajným machinacím v podniku Lesy ČR. Ministr v chatu se čtenáři iDNES.cz řekl, že pokud by to vládě prospělo, z kabinetu odejde.

"Jsem loajální ministr a pokud by to bylo ku prospěchu vlády a země, jsem připraven plně respektovat rozhodnutí premiéra," uvedl doslova Fuksa. Ten vidí v nařčení VV "úhybný" manévr strany, která potřebuje odvrátit pozornost od vlastních problémů.

"Současná situace mě děsí. Vstup do politiky jako součást obchodního plánu firmy, propojení bezpečnostní agentury a jejích praktik na hranici nebo za hranicí zákona se státní správou by mohly být pro Českou republiku těžkou ranou," uvedl ministr v reakci na otázku, jak hodnotí současnou situaci.

Všechny odpovědi Ivana Fuksy najdete zde

Informacím zveřejněným v MF DNES ale věří a nedovede si představit, že by tak významný deník neměl vše důkladně podložené fakty, rozptyloval pochybnosti nedůvěřivého čtenáře. "Věřím, že média dělají důležitou práci při obraně demokratického systému," dodal ministr.

I přes současnou krizi ale Fuksa vidí šanci na trvání současné koalice. "Moc mě mrzí, že jsme zatím nedokázali pořádně využít příležitost, kterou nám dal volební výsledek. Snad se nám podaří se ještě vzpamatovat," uvedl ministr, podle kterého je plán ČSSD na předčasné volby až krajním řešením.

Oznámení na ministra

Nepravosti se v podniku Lesy ČR měly odehrávat v době, kdy byl předsedou dozorčí rady Pavel Drobil (ODS). Podle véčkařů Fuksa o všem musel vědět.

Dva poslanci VV Josef Novotný a Miroslav Petráň proto v úterý podali na ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkoru trestní oznámení. Chtějí odchod jeho i ministra zemědělství.

Premiér Petr Nečas minulý týden řekl, že chce, aby z vlády kromě Bárty odešli kvůli napojení na firmu ABL také předseda VV a ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš. Věci veřejné ale řekly, že ministry "obětují" jen tehdy, když odejde ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), obrany Alexandr Vondra (ODS) a právě ministr zemědělství Ivan Fuksa. Premiér jim ale nechce ustoupit.

Fuksa se narodil v roce 1963 v Příbrami. Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině a postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. Později  pracoval v Dopravním podniku hlavního města Prahy a učil na Střední průmyslové škole.

Fuksa je členem ODS od roku 1992, v období od 2002 až 2006 byl  starostou Příbrami. O rok později se stal prvním náměstkem ministra financí. V parlamentních volbách roku 2010 byl zvolen poslancem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue