Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Pražský soud zprostil viny šestici stíhanou za smlouvy v kauze Fujitsu

  • 9
Pražský městský soud ve čtvrtek osvobodil všech šest obžalovaných v kauze, která souvisí s uzavřením smluvních dodatků mezi ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu Technology. Obžalobě, podle níž byly dodatky nevýhodné a v rozporu se zákonem, čelili čtyři někdejší ředitelé odborů ministerstva vnitra a dva jednatelé Fujitsu.

Zproštění viny se týká bývalého ředitele odboru eGovernmentu Miroslava Dudy a někdejších šéfů ministerských odborů programového řízení, provozu IT a ekonomicko-organizačního odboru pro IT Martina Párala, Vladimíra Vošického a Marcelíny Horákové. Osvobozeni byli i jednatelé Fujitsu Jiří Řehák a Radek Sazama. Všichni vinu od počátku odmítali. Části z nich hrozilo až osmileté vězení za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Dudu soudy v minulosti potrestaly tříletou podmínkou, a to v souvislosti s kauzou exnáměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky a zmanipulováním zakázky na výplatu sociálních dávek. Rovněž v tomto případě Duda podepsal dodatky k rámcové smlouvě s Fujitsu.

Aktuální obžaloba tvrdí, že vnitro se s konkrétními zakázkami z oblasti informačních technologií obracelo v letech 2010 a 2011 rovnou na Fujitsu namísto toho, aby zvolilo některou z forem zadávacího řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Úředníci prý přitom dobře věděli, že pod rámcovou smlouvu s Fujitsu, která se týkala poskytování licencí k produktům Microsoft, nelze požadovaná díla podřadit.

Ačkoli ministerstvo dodatky podepsalo s Fujitsu, poptávaná díla vytvářely jiné společnosti, které přitom rámcová smlouva nepovolovala jako možné subdodavatele. Škodu, kterou vyčíslila na 11,7 milionu korun, spatřuje obžaloba v rozdílu mezi smluvní cenou, za niž Fujitsu díla dodala vnitru, a nižší cenou, za niž pro ni systémy vytvořili subdodavatelé.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video