Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fronty u dopravního inspektorátu na Pankráci hned tak neopadnou

  20:13
Praha - Dlouhé fronty, které musí lidé na dopravním inspektorátu v Kongresové ulici v Praze 4 vystát pokaždé, když potřebují vyřídit nějakou úřední záležitost s řidičským průkazem nebo s přihlášením či odhlášením automobilu, patrně jen tak neskončí. Podle vedení inspektorátu jsou současné dlouhé fronty způsobeny především letní sezonou a s ní spojeným velkým zájmem o mezinárodní řidičské průkazy. Negativní roli ale hraje i to, že je Praha svým uspořádáním naprosto odlišná od jiných částí republiky.

"Zatímco jinde ve státě vyřizují agendu spojenou s řidičskými průkazy a evidencí automobilů okresní inspektoráty, v Praze musíme kvůli centrální počítačové evidenci vyřizovat všechno u nás v Kongresové ulici. Údaje o pražských řidičích zanesené do centrální databáze se nedají jednoduše rozdělit, a proto vše musíme evidovat na jednom místě," uvedl Václav Kotrch z dopravního inspektorátu.

Dodal, že některé úkony spojené například se schvalováním technického stavu automobilů vyřizuje i pět detašovaných pracovišť inspektorátu, ale pro řidičské průkazy musí lidé chodit jen do Kongresové ulice.

"Jsme omezeni i kapacitou budovy, protože v době, kdy se dopravní inspektorát stavěl, nikdo nepočítal s tak enormním nárůstem počtu vozů, rozvojem podnikání a s tím spojené úřední práce. Například společnost Telecom se v posledních letech přejmenovala třikrát. Tato firma má přitom šest tisíc vozů, které se musely u nás přeevidovat a to také zabere dost času. Podobných případů je ovšem víc," doplnil policista.

Policii však patrně agenda spojená s řidičskými průkazy a evidencí automobilů dlouho nezůstane, protože parlament připravuje zákony, podle kterých budou tuto práci zastávat okresní úřady. Tedy v případě hlavního města úředníci magistrátu, stejně jako už vedou evidenci a vydávání občanských průkazů. Zákony by měly začít platit už od prvního ledna příštího roku, ale doposud není jasné jak bude převod agend vypadat v praxi.

"Je v podstatě jedno, jestli budeme vést agendu my na policie nebo lidé z magistrátu, ale především v evidenci vozidel musí být absolutní pořádek. Jinak by to vedlo k nárůstu trestné činnosti spojené s podvodnými machinacemi s převody aut," uvedl zástupce ředitele pražské dopravní policie Miroslav Rajchart. "Zatím ale není jisté ani to, kde budou úředníci magistrátu novou agendu vyřizovat," dodal.

Podle tajemníka magistrátu Zdeňka Zajíčka bude práce městských úředníků s řidičskými průkazy i evidencí automobilů vypadat alespoň zpočátku velmi podobně jako nyní na policii. "Věříme ale, že v budoucnosti se situace zlepší a lidé nebudou muset stát ve frontách," uvedl tajemník s tím, že doposud není definitivně rozhodnuto o tom, kde budou úředníci s agendou od dopravní policie sídlit.

"Bude to zřejmě v Kongresové ulici. Jednáme o tom, že bychom celý dům získali a vlastně by se ve vyřizování různé agendy nic nezměnilo. Pouze by příslušní pracovníci přešli pod nás," dodal tajemník.

Představitelé města musí vyřešit i problém s placením služeb, protože doposud řidiči platili za úřední úkony kolky - tedy přímo do státní pokladny. Přitom jenom za státní poznávací značky utratí pražský dopravní inspektorát přes milion korun měsíčně. "O těchto záležitostech jednáme. Víme, že placení kolky je velký problém. Chceme, aby placení probíhalo v hotovosti, protože jen tak nám tyto peníze zůstanou a my je budeme moci využít na zkvalitnění služeb," soudí Zajíček.

 

Dopravní inspektorát na Pankráci opět zahlcují žadatelé

Velmi dlouhý, až stohlavý zástup lidí se objevuje v poslední době každé ráno před policejní budovou v Kongresové ulici v Praze 4, kde si řidiči potřebují vyřídit své záležitosti na dopravním inspektorátu. Podle policistů se dlouhé fronty tvoří především kvůli tomu, že v létě prudce stoupá počet žadatelů o mezinárodní řidičský průkaz. Mezinárodní doklad však motoristé potřebují nezbytně jenom pro řízení v Albánii, Řecku a Turecku.

"V ostatních evropských státech by podle mezinárodního práva měl platit i náš národní řidičský průkaz, ale je pravda, že například v Itálii někteří policisté náš řidičák někdy neuznávají a vznikají z toho zbytečné komplikace. Proto řidičům doporučujeme, aby si raději vyřídili mezinárodní doklad," uvedl Richard Böhm z policejního prezidia s tím, že řidiči potřebují k vydání mezinárodního dokladu mimo českého řidičského a občanského průkazu předložit pouze vyplněnou žádost, fotografii a padesátikorunovou kolkovou známku.

Fronty se před budovou v Kongresové ulici tvoří také proto, že sem musí docházet se svými záležitostmi týkajícími se agendy spojené s řidičskými doklady lidé z celé Prahy.

Vyjma Kongresové ulice jsou dopravní inspektoráty i v deseti pražských obvodech, ale ty vyřizují pouze drobnější agendu: dopravní nehody, přestupky řidičů a dozor nad dopravou v daném obvodu.

"Evidence řidičských průkazů máme v Kongresové ulici centrálně pro celou Prah u. A to nám šetří i počet zaměstnanců. P okud bychom tuto agendu řešili na každém inspektorátu, potřebovali bychom minimálně 70 lidí, zatímco teď na tom pracuje asi třicet zaměstnanců," řekl Václav Volf z inspektorátu v Kongresové ulici.

Podle něj by všichni řidiči, kteří přijdou na inspektorát ráno, měli být odbaveni zhruba do hodiny. "Samotné vystavení prů kazu přitom trvá asi patnáct minut," dodal.

Dopravní inspektoráty (adresa, úřední hodiny)

P4, Kongresová 2  po, st 7-17 út, čt 7-15

P 1, Bartolomějská 14  po-pá 8-16
P 2, J. Masaryka 19  út-čt 9.30-11a 12.30-15
P 3, Přemyslovská 2  út-čt 8-12 a 13-15
P 4, Kaplanova 2056  po, st 8-12 a 13-15 čt 8-12
P 5, Nádražní 16a  po 8-16, st 8-17
P 6, Dejvická 4  po, st 14-17
P 7, U Výstaviště 66  po, st 8-12 a 13-17
P 8, U chaloupek 11  po,st 8-17
P 9, Bohušovická 485  po, st 8-16.30
P 10, plk. Mráze 13  po-čt 8-12 a 13-16

 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...